- Vi finner reker uten øyne, krabber uten klør og fisk med store svulster på kropper

To år etter BP-katastrofen i Mexicogolfen forteller fiskere og forskere om dramatiske skader på livet i sjøen.

OLJEKATASTROFE: Oljen rant ut fra BPs ødelagte oljebrønn på bunnen av Mexicogolfen i 87 dager etter ulykka skjedde i april 2010. Foto: REUTERS/BP/Handout/NTBScanpix
OLJEKATASTROFE: Oljen rant ut fra BPs ødelagte oljebrønn på bunnen av Mexicogolfen i 87 dager etter ulykka skjedde i april 2010. Foto: REUTERS/BP/Handout/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri sett noe som ligner på dette, sier fiskeforsker Jim Cowan ved universitetet i Louisiana til TV-kanalen Al Jazeera.

Cowan har forsket på rødspette i en årrekke, og de siste 20 årene har han gransket bortimot 30 000 fisk. De siste årene har han funnet fisk med sår over hele kroppen og store rosafargede svulster hengende ut fra øyehuler og gjeller.

Nøyaktig to år etter ulykken på boreriggen Deepwater Horizon presenterer kanalen en dyptpløyende reportasje om de urovekkende konsekvensense av ulykken.

Samtidig besøker arbeidsminister Hanne Bjurstrøm USA for å lære mer om sikkerhet i petroleumsvirksomheten.

Fiskerne urolige En lang rekke fiskere langs kysten av Louisiana forteller om det samme som Cowan.

- Vi finner reker med svulster på hodet og reker uten øyne, sier Keath Ladner, en sjømatprodusent i Hancock i Mississippi.

- Vi har fisket her hele livet og aldri sett maken til dette før, sier Sidney Schwartz, en fjerdegenerasjons rekefisker i Mobile Bay. Hans kollega Tracy Kuhns fra Barataria i Louisiana har opplevd det samme.

- Enda mer urovekkende, vi finner reker uten øyehuler, sier hun. Dessuten har fiskerne også funnet fisk uten øyne, krabber uten klør og krabber med skjell som ser ut som om det er etset bort

- Det ser ut som om de er brent av kjemikalier, sier Darla Rooks, en annen fisker fra Port Sulfur i Louisiana. - De er levende, men når man åpner dem, stinker de som om de har vært døde i en uke.

Forgiftes av kjemikalier Etter ulykken på Deepwater Horizon ble store mengder kjemikalier pumpet ut i havet for å bryte ned de enorme mengdene med olje som hadde lekket ut fra en åpen brønn på havbunnen. Blant annet ble det brukt over 7 millioner liter av løsemiddelet Corexit, ifølge Al Jazeera.

Corexit er et dispergeringsmiddel som får olje på havoverflaten til å synke til bunns. Middelet består blant annet av 2-Butoxyethanol, et kjemikalie som blant annet brukes i en rekke vaskemidler.

Ifølge forskere kan slike dispergeringsmidler forårsake genetiske skader på organismer. Siden blant annet reker har en relativt kort livssyklus, kan dette bidra til å forklare skader som manglende øyne, mener forskerne.

SATELITTBILDE: Dette bildet, tatt av NASA, viser hvor stort oljeutslippet var 23. mai 2010.Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)/Handout/Files/NTBScanpix
SATELITTBILDE: Dette bildet, tatt av NASA, viser hvor stort oljeutslippet var 23. mai 2010.Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)/Handout/Files/NTBScanpix Vis mer

Cowan tror at kjemikaliet PAH, som frigjøres fra olje som har festet seg til havbunnen, kan være det som har forårsaket sårene på fisken. I enkelte områder har opptil halvparten av fisken slike sår, mot bare en brøkdel tidligere.

- Det finnes ikke noen annen forklaring på dette fenomenet, sier han.

Avviser Det britiske oljeselskapet BP, som er hovedeier av oljebrønnen som sprang lekk, vil ikke kommentere saken til Al Jazeera. Men i en skriftlig uttalelse sier selskapet at ingen ting tyder på at skadene vil være farlige for mennesker.

- Sjømat fra Mexicogolfen er blant de best testede i verden, og ifølge myndighetene er den like sikker nå som før ulykken, heter det i uttalelsen.

Også guvernøren i Louisiana, Bobby Jindal, avviser at forurensingen er et problem. Vannet blir hele tiden testet for forurensing, framholder han.

- Sjømat fra golfen har hele tiden hatt lavere konsentrasjoner av olje og dispergeringsmidler enn det myndighetene har satt som grense for sikkerheten for mennesker, sier han.

(NTB)


OLJESØL: En utslitt pelikan, dekket i olje, sitter ved land langs Queen Bess Island Pelican Rookery. Bildet er tatt 5. juni 2010, rundt en og en halv måned etter ulykken skjedde. Foto: REUTERS/Sean Gardner/Files/NTBScanpix
OLJESØL: En utslitt pelikan, dekket i olje, sitter ved land langs Queen Bess Island Pelican Rookery. Bildet er tatt 5. juni 2010, rundt en og en halv måned etter ulykken skjedde. Foto: REUTERS/Sean Gardner/Files/NTBScanpix Vis mer