- Vi fiskere er vant til litt av hvert

Et russisk marinefartøy fyrte av et skudd foran baugen til den norske fiskeskøyta «Øyaskjær» fredag kveld. - Jeg vet ikke hva som ville skjedd hvis vi hadde fortsatt, sier skipper Lars Endresen til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Øyaskjær» skulle til Murmansk med en last sei, og hadde allerede vært i russisk sone i roen timer da skyteepisoden fant sted. Endresen sto til rors ved 22-tida fredag kveld da han plutselig så på radaren at et fartøy la seg bak. Kort tid seinere var det andre skipet rett ved fiskebåten.

- Vi var 30 nautiske mil unna sjekkpunktet, der vi skulle melde vår ankomst til Murmansk. Jeg trodde først det var en fraktebåt som kom bak oss, sier Endresen til Dagbladet.no.

Måtte snu

Så kom skuddet, og det ble noen hektiske minutter for de sju fiskerne om bord på båten.

- Vi hadde en russisk maskinist om bord, så han snakket med dem over radioen. Det var aldri noe spørsmål om hva vi skulle gjøre. Det var bare å snu og komme seg bort.

- Hvis vi hadde gått videre, er det ikke godt å si hva som hadde skjedd.

Andre i besetningen som Dagbladet.no har snakket med, er opptatt av at saken ikke blir blåst opp. De har ikke reagert spesielt kraftig på møtet med den russiske marinen, og er mest irritert over at de ikke fikk levert fiskelasten sin i Murmansk.

Tilbake i natt

- Vi fiskere er vant til litt av hvert. På 70-tallet var jeg om bord på en tråler, og vi lå en halv mil fra grensa. Plutselig dukka det opp russiske ubåter overalt rundt båten. De var foran, bak og på sidene. De er godt bevoktet der opp, sier Endresen.

«Øyaskjær» er nå på vei tilbake til Murmansk. De ankommer stedet for militærøvelsen i løpet av kvelden, og må være ved et sjekkpunkt klokka 23.

- Øvelsen pågår fremdeles, så vi er litt spente på hva som skjer i natt, sier Endresen til Dagbladet.no.

Ifølge NRK driver Norges Råfisklag med undersøkelser for å finne ut hvor kommunikasjonen sviktet.

- Siden militærøvelsen ble holdt i russisk sone, var vi ikke varslet, sier Arvid Johansen i Norges Råfisklag til Dagbladet.no.

Sporlys

Utenriksdepartementet (UD) var i dag i kontakt med de lokale russiske myndighetene i Murmansk, som bekreftet at de er kjent med episoden. Deres forklaring er at et varsel om en russisk marineøvelse var sendt ut til både russisk og norsk side, der det heter at alle fartøyer skal holde seg unna øvelsesområdet, melder NTB.

Da det norske fartøyet var på vei inn i den avstengte sonen, ble det avfyrt et sporlys.

- Episoden løste seg uten dramatikk sett fra deres side, og de så ingen grunn til å ta saken opp med norske myndigheter. Fiskefartøyet forlot det avstengte området, og på bakgrunn av det vi vet nå ser vi ingen grunn til å gjøre noe mer med denne saken, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til NTB.

Klepsvik påpeker at UD ikke har mottatt noen rapport fra den norske besetningen, og at departementet ble gjort kjent med saken gjennom media.

BESKUTT: Fiskebåten «Øyaskjær» ble beskutt av russisk marine. Dette bildet er tatt på Værøy i mai i år.