Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi flytter oss ikke

Afghanerne foran Stortinget har ingen planer om å flytte seg. Fristen gikk ut klokka 22.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi har ingen andre steder å gå. Så vi kommer til å sitte i ro her, sier talsmann for afghanerne, Zahir Athari, til Dagbladet.no.

Det var rolig stemning og ikke noe synlig politi i nærheten av de 45 afghanerne utenfor Stortinget da flyttefristen gikk ut. Politiet har gitt dem tillatelse til å være utenfor stortingsbygningen fram til klokka 22.00 nå i kveld.

I 23-tiden hadde politiet fortsatt ikke kommet til stedet.

- Vi har fortsatt ikke hørt noe fra politiet. Hvis de ikke dukker opp snart må det bety at de ønsker å løse dette uten å bruke tvang, sier Athari.

- Vi frykter ikke hva politiet vil gjøre. Hvis de vil flytte oss må de finne et alternativ for oss. Det har de ikke så langt, sier han.

Han forteller at moralen er god blant afghanerne.  Et titalls norske sympatisører har sent i kveld satt seg blant asylsøkerne som protesterer mot vedtaket om at de ikke får bli i Norge.

I 21.30-tida samlet Athari sine medaksjonister for et improvisert informasjonsmøte. Da skal han ha gitt dem beskjed om å forholde seg rolig og ikke yte motstande om politiet dukker opp.

Å reise tilbake til Afghanistan er ikke noe alternativ, ifølge Athari.

- Vi har ikke noe annet valg enn å bli i Norge. Blir vi sendt tilbake til Afghanistan kan vi bli drept eller arrestert, hevder han.

PASIFISTISKE:  Talsmann for de afghanske asylsøkerne, Zahir Athari, sier de ikke kommer til å flytte seg selv om fristen går ut klokka 22.00, men vil ikke gjøre voldelig motstand om politiet kommer for å fjerne dem. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
PASIFISTISKE: Talsmann for de afghanske asylsøkerne, Zahir Athari, sier de ikke kommer til å flytte seg selv om fristen går ut klokka 22.00, men vil ikke gjøre voldelig motstand om politiet kommer for å fjerne dem. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Oslopolitiet har ikke gått ut med hvordan de vil håndtere situasjonen på stortingsplenen nå som fristen har gått ut. Operasjonsleder ved Oslo politidistrikt ville like før klokka 23 ikke kommentere saken.

Afghanerne har slått leir foran Stortinget siden lørdag med bønn om å få bli i Norge og slippe å bli tvangsreturnert til hjemlandet. 41 av de 45 har fått endelig avslag på oppholdstillatelse i Norge.

De afghanske unge mennene som nå er på plass midt i Oslo sentrum, er mange av de samme som for nøyaktig ett år siden avsluttet en langvarig sultestreik på Domkirkeplassen i hovedstaden med samme formål.

Den gang gikk store politistyrker til nattlig aksjon for å fjerne asylsøkerne, og møtte motstand fra blant annet Blitz-miljøet og SOS Rasisme, som hadde dannet en lenkegjeng for å hindre politiet.

Dagbladet.no kommer med mer.

image: - Vi flytter oss ikke

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!