- Vi føler at vi flyr taxiturer for å hente ned turister. Trolltunga i dressjakke og stresskoffert, blir feil

Ikke alle som legger ut på tur er like godt forberedt. Nå må det legges en ny strategi ved Trolltunga, for å få turistene til å kle på seg.

EN AV DE STORE:  Trolltunga, med Ringedalsvatnet i bakgrunnen, har blitt en av Vestlandets største turistattraksjoner. I år vil 50 000 personer ta turen opp hit. Men hovedredningssentralen og lokale Røde Kors må bruke mye ressurser på folk som ikke kler seg riktig - og må reddes ned. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto / NTB Scanpix
EN AV DE STORE: Trolltunga, med Ringedalsvatnet i bakgrunnen, har blitt en av Vestlandets største turistattraksjoner. I år vil 50 000 personer ta turen opp hit. Men hovedredningssentralen og lokale Røde Kors må bruke mye ressurser på folk som ikke kler seg riktig - og må reddes ned. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Om sommeren strømmer turister til de store norske fjellattraksjonene, som Preikestolen i Rogaland, Besseggen i Oppland og Trolltunga i Hordaland.

Men noen av dem glemmer fjellklærne hjemme, når de legger ut på tur i den norske fjellheimen.

Det får hovedredningssentralen til å reagere. De sier til BT at de noen ganger føler at de flyr taxiturer opp til Trolltunga, for å hente folk ned. At de nærmest må komme med helikopter og «være støttekontakter for folk som burde skjønt bedre».

- Mange av dem som drar til Preikestolen, Kjerag eller Trolltunga er ikke forberedt på den turen de legger ut på. De er ikke bare dårlig skodd, men feil skodd. Du finner alt i spekteret fra barføtt til fjellstøvler. Flere turister forstår ikke dette med at være skifter fort i fjellet, de tar ikke hensyn til at det blir mørkt. De forstår ikke at temperaturen dropper veldig når sola går ned, sier Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

18 hendelser i år 50 000 turister vil ta turen til Trolltunga i år, en tur som er beregnet å ta 7 til 10 timer. For mange turister blir det en tur i lengste laget. Blant annet i Odda er det satt opp forklarende skilt, med bilder, med hva du bør ha på deg og ha med deg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.