EN AV DE STORE:  Trolltunga, med Ringedalsvatnet i bakgrunnen, har blitt en av Vestlandets største turistattraksjoner. I år vil 50 000 personer ta turen opp hit. Men hovedredningssentralen og lokale Røde Kors må bruke mye ressurser på folk som ikke kler seg riktig - og må reddes ned. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto / NTB Scanpix
EN AV DE STORE: Trolltunga, med Ringedalsvatnet i bakgrunnen, har blitt en av Vestlandets største turistattraksjoner. I år vil 50 000 personer ta turen opp hit. Men hovedredningssentralen og lokale Røde Kors må bruke mye ressurser på folk som ikke kler seg riktig - og må reddes ned. Foto: Stig Tronvold / NN / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

- Vi føler at vi flyr taxiturer for å hente ned turister. Trolltunga i dressjakke og stresskoffert, blir feil

Ikke alle som legger ut på tur er like godt forberedt. Nå må det legges en ny strategi ved Trolltunga, for å få turistene til å kle på seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Om sommeren strømmer turister til de store norske fjellattraksjonene, som Preikestolen i Rogaland, Besseggen i Oppland og Trolltunga i Hordaland.

Men noen av dem glemmer fjellklærne hjemme, når de legger ut på tur i den norske fjellheimen.

Det får hovedredningssentralen til å reagere. De sier til BT at de noen ganger føler at de flyr taxiturer opp til Trolltunga, for å hente folk ned. At de nærmest må komme med helikopter og «være støttekontakter for folk som burde skjønt bedre».

- Mange av dem som drar til Preikestolen, Kjerag eller Trolltunga er ikke forberedt på den turen de legger ut på. De er ikke bare dårlig skodd, men feil skodd. Du finner alt i spekteret fra barføtt til fjellstøvler. Flere turister forstår ikke dette med at være skifter fort i fjellet, de tar ikke hensyn til at det blir mørkt. De forstår ikke at temperaturen dropper veldig når sola går ned, sier Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

18 hendelser i år 50 000 turister vil ta turen til Trolltunga i år, en tur som er beregnet å ta 7 til 10 timer. For mange turister blir det en tur i lengste laget. Blant annet i Odda er det satt opp forklarende skilt, med bilder, med hva du bør ha på deg og ha med deg.

Hele turen er skiltet med hvor langt det er igjen. Kommer du til et visst punkt på turen etter klokka 14, får du beskjed om å snu, fordi du ikke rekker tilbake før det er mørkt. Litt lenger fram i løypa, får du samme varsel hvis det er etter klokka 15.

Likevel har det gått galt 18 ganger i år, og redningsmannskaper har rykket ut.

- Natt til i går hadde vi fire tyrkere som måtte reddes, som hadde på boblejakke, men gikk i dressbukse. Det største problemet er at folk stater for seint på dagen og kommer tilbake etter mørket. Utover høsten skal vi finne en strategiplan, for det må settes inn større tiltak for å sørge for at folk får en trygg tur, sier Jostein Soldal i Trolltunga Active til Dagbladet.

De skal blant vurdere en bemannet turisthytte på toppen, eller en redningsstasjon på veien. Eller endra flere skilt og markedsføringskampanjer.

- Trolltunga er noe annet enn en tur til Preikestolen. Og når du kommer i dressjakke og stresskoffert, blir det feil, sier Sunde i Hovedredningssentralen.

- Oppleves som taxiturer Det er selvsagt ikke bare turister som trenger hjelp i fjellet, men Hovedredningssentralen påpeker at folk fra Venezia og New York kanskje har et annet forhold til fjellet enn nordmenn.

- Det oppleves som taxiturer for dem som flyr og for mannskapene, for ofte så er de ikke skadet, men de er våte og utslitte, fordi de ikke var forberedt på den turen de skulle gå på. Vi har hatt for mange helikopterredninger i år, i fjor og året før der igjen, sier Sunde til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer