Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi føler oss beroliget og trygge»

I går fikk Lyn-trener Espen Olafsen og svigerfaren Sverre B. Barth telefon fra statsministeren - og svar på sine spørsmål fra thailandske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Her er 10 svar til de pårørende.

STAVANGER (Dagbladet): Espen Olafsens kone Elfrid Barth (37) og datter Frøya Olafsen (5) er fortsatt savnet etter flodbølgen i Thailand.

For ei drøy uke siden stilte Olafsen og svigerfaren ti konkrete spørsmål om letingen etter savnede, i et åpent brev til statsministeren.

Bondevik befant seg i Bangkok, og fikk overlevert spørsmålene av Dagbladet. De ble sendt videre til Thailands innenriksminister. Og i går fikk Olafsen og Barth svarene via Statsministerens kontor.

«Det letes fortsatt»

«Det letes fortsatt på steder hvor det kan være mistanke om at det fins døde. Dessuten leter fortsatt helikoptre og patruljebåter etter lik som kan flyte i sjøen eller være drevet inn til noen av øyene,» svarer Thailands innenriksdepartement på ett av spørsmålene.

Olafsen ble igjen ringt opp og orientert av Bondevik i går.-  Vi syns Bondevik har opptrådt ryddig og profesjonelt. Vi setter pris på tempoet i saken, og føler oss beroliget og trygge på at letearbeidet nå blir godt utført, sier Espen Olafsen, på vegne av ham og svigerfaren, til Dagbladet.

Beroliget er de først og fremst fordi debatten om letingen førte til at regjeringen sendte et Kripos-team til Thailand, for å undersøke hvor det kan letes videre etter savnede. Dette skjer i samarbeid med nordisk politi.

Thailand har lovet å gjøre nye søk der nordisk politi mener det kan finnes flere omkomne.

-  Vi pårørende ser nå fram til å bli godt informert om framdriften i letearbeidet der nede, sier Olafsen, som nå ønsker å nedtone sin offentlig rolle i forbindelse med flodfølgekatastrofen.

-  Utradisjonelt

Thailandske myndigheter bekrefter at de anser seg ferdig med

letingen i bygninger, bolighus,

feriesteder og hoteller.

De unnlater å svare på om det er korrekt at enkelte hotelleiere nektet letemannskaper adgang, slik Dagbladet har skrevet.

De svarer også ullent om hva som skal til for at et feriested anses ferdig gjennomsøkt, og kan gjenoppbygges.

Men statssekretær Odd Jostein Sæter, Bondeviks nære medarbeider, sier det er unaturlig at Norge bedømmer Thailands svar.

-  Vi er fornøyd med at de svarte så raskt. Og vi er glade for samarbeidet vi har oppnådd. Det er svært utradisjonelt at et land slipper utenlandsk politi til på den måten Thailand nå har gjort, sier Sæter.

Han håper resultatet blir at flere savnede blir funnet, og at flere pårørende får en grav å gå til.

FORNØYD MED BONDEVIK: Statsminister Kjell Magne Bondevik ringte i går Espen Olafsen og fortalte at Thailand hadde svart på hans spørsmål om letearbeidet.