- Vi føler oss invadert. Det var veldig, veldig ekkelt

Det lesbiske ekteparet kom hjem til ødeleggelser i boligen i Vatne i Sandnes natt til søndag.

HJEM TIL RASERT BOLIG: Ekteparet Gunhild Olaugsdatter Drage og Wanya Valkyrie Drage. Foto: Privat
HJEM TIL RASERT BOLIG: Ekteparet Gunhild Olaugsdatter Drage og Wanya Valkyrie Drage. Foto: PrivatVis mer

n- Jeg blir veldig, veldig satt ut. Jeg har aldri opplevd noe liknende. Jeg har vært ute av skapet siden jeg var 14-15 år, og jeg har aldri opplevd noe tull, ingenting som helst, sier Gunhild Olaugsdatter Drage til Dagbladet.

Ekteparet Wanya Valkyrie Drage og Gunhild Olaugsdatter Drage, gift i elleve år, ble sjokkert da de kom hjem etter å ha luftet hunden natt til søndag.

Sistnevnte forteller til Dagbladet at de først observerte at glasset på inngangsdøra var knust. Da de gikk inn, fant de knust glass, eiendeler revet ut av hyller og på gulvet, og skjellsord tagget på vegger og møbler.

SKADEVERK: Flere vegger i huset ble tagget ned, og det er gjort omfattende ødeleggelser i familieboligen. Foto: Privat
SKADEVERK: Flere vegger i huset ble tagget ned, og det er gjort omfattende ødeleggelser i familieboligen. Foto: Privat Vis mer

Hatefulle ytringer

Bilder Dagbladet har fått tilgang til, viser blant annet at ordet «fitter» er tagget på pianoet.

- Vi føler oss vanvittig invadert. Det var veldig, veldig ekkelt, sier Drage til Dagbladet.

Slik Dagbladet omtalte, har ekteparet ved en tidligere anledning også mottatt et brev med hatefulle ytringer. Det kom etter at ekteparet hadde hengt ut et norsk flagg og et regnbueflagg - et internasjonalt symbol for homofiles rettigheter - på 17. mai.

- Det var det åpenbart noen som ikke likte. Det brevet var ganske så ufint, men vi tok det ikke så tungt. Politiet sa til oss, og vi tenkte, at avstanden fra å skrive et slikt brev til å gjøre noe mer alvorlig, er ganske stor, sier Drage.

BREV: I mai fikk ekteparet dette brevet i posten. Foto: Privat
BREV: I mai fikk ekteparet dette brevet i posten. Foto: Privat Vis mer

Men i helga tok altså noen seg inn i hjemmet deres, ikke nødvendigvis for å stjele noe, men også for å markere hva de tenker om ekteparet. I tillegg til nevnte piano var altså vegger og møbler tagget med hatefulle ytringer. Et bryllupsbilde var også revet i stykker.

- Helt utrolig

Drage sier altså at hun har vært åpent homofil siden tenåra, og at hun aldri på de åra har opplevd liknende.

- Jeg forventer ikke at alle skal akseptere hvordan jeg lever livet mitt, men jeg forventer at de skal la meg være i fred. En grunnleggende rettighet er at man skal føle seg trygg og respektert, sier Drage.

Ekteparet uttalte tidligere til Stavanger Aftenblad at de tror det er noen i nabolaget som kan stå bak handlingene. Nå vurderer de for alvor om de i det hele tatt skal flytte tilbake til huset.

- Vi føler oss utrygge.

Ekteparet forteller at responsen fra venner - og folk de ikke kjenner, for den saks skyld - har vært fantastisk.

- Det begynte med at venner tok kontakt, etter at vi la ut en post på Facebook. Vi fikk umiddelbart respons. Det kom så en notis i avisa, og da tok andre kontakt også. Det er et par venner av oss som har startet en innsamlingsaksjon. Det er helt utrolig, sier Drage.

- Forbanna

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, også bosatt i Sandnes, synes hendelsen er svært opprørende.

- Det gjør meg ganske forbanna, egentlig. Man tenker at man er trygg hjemme, men så er man ikke det en gang. Og den eneste grunnen til at det skjer, er at det er to kvinner som bor sammen og er glade i hverandre, sier Tajik til Dagbladet.

FORBANNA: Hadia Tajik (Ap). Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FORBANNA: Hadia Tajik (Ap). Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Anette Trettebergstuen, leder i Ap's kvinnenettverk og åpent homofil, er enig:

- Jeg er veldig opprørt, men egentlig ikke så veldig overrasket. Det er mange LHBT-personer som opplever hatkriminalitet og hets i en eller annen form hver eneste dag. Norge er et av verdens mest likestilte land juridisk, og det skal vi være stolte av. Men når det kommer til grumsete og negative holdninger og denne typen hatkriminalitet, scorer Norge dårligere enn de sammenliknbare landene. Det er uakseptabelt, og vi må gjøre noe med det, sier hun til Dagbladet.

PROVOSERT: Anette Trettebergstuen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PROVOSERT: Anette Trettebergstuen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Både Tajik og Trettebergstuen maner nå folk til å gjøre noe. Først og fremst kommer muligheten med å delta i Pride-markeringene landet rundt denne sommeren.

- Dette skal vi ikke ha noe av, og det er fantastisk om folk bruker den anledningen. Politikere kan også gjøre mer, som å sørge for at vi hele tida har ressurser i politiet som bekjemper og håndterer hatkriminalitet. Der var vi mye å gå på, sier Trettebergstuen.