TRUER FIRE STATER: Oljeflaket fotografert av Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) om bord NASAs Aqua-satellitt. Foto: NASA
TRUER FIRE STATER: Oljeflaket fotografert av Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) om bord NASAs Aqua-satellitt. Foto: NASAVis mer

- Vi forbereder oss på det verst tenkelige

USA stålsetter seg for gigantisk miljøkatastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Guvernør Bobby Jindal i delstaten Louisiana i USA erklærer unntakstilstand som følge av oljelekkasjen i Mexicogolfen, melder NTB.

Ført av sterke vinder og strømmer treffer den første oljen trolig land i morgen. Fem delstater kan nå trues av en miljøkatastrofe av historiske dimensjoner.

Forberedt på det verste- Vi er veldig aggressive, og forbereder oss på det verst tenkelige, sier kontreadmiral SAlly Brice-O'Hara i kystvakten, ifølge Associated Press (AP).

Det er ikke et spørsmål om når flaket treffer, men når, opplyser National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Olje er observert bare to mil fra kysten.

- Det kommer til å skje. Det er et spørsmål om tid, sier operasjonsleder Doug Helton i NOAA til USA Today.

ENORMT: Oljespredning fra 25. til 28. april. Grafikk: NOAA
ENORMT: Oljespredning fra 25. til 28. april. Grafikk: NOAA Vis mer

Store deler av golfkysten består av sårbare marsk- og våtområder med rikt dyre- og planteliv. Guvernør Bobby Jindal sier minst ti viltreservater står i umiddelbar fare for å rammes.

Vurderer å sette inn militæret Oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning, sier Det hvite hus. Alle forsøk på å stanse lekkasjen har vært mislykket, og mynghetene sier det kan pågå i to, tre måneder.

- Muligens vil også forsvarsdepartementets ressurser bli satt inn, sa talsmann Robert Gibbs, melder NTB.

Oljeflaket er resultatet av at boreriggen «Deepwater Horizon» eksploderte og sank utenfor kysten av Louisiana i forrige uke. Elleve plattformarbeidere omkom og rundt 100 greide å evakuere.

STERKT FORURENSET: Overflateoljen dekker et stort område i golfen. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP/SCANPIX
STERKT FORURENSET: Overflateoljen dekker et stort område i golfen. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Større enn fryktetUtslippet viser seg å være større enn først fryktet. Riggen, som ligger på 1500 meters dyp, inneholdt 16 millioner liter råolje, og lekker nå 5000 fat - cirka 795 000 liter - per døgn. Over 1100 mennesker har jobbet på spreng med å begrense omfanget og stanse lekkasjen.

Hvis myndighetene ikke får bukt med oljeflaket, fryktes den største miljøkatastrofen i USAs historie siden «Exxon Valdez»-ulykken i Alaska i 1989, melder NTB.

Været kjemper mot redningsarbeiderne. Fra i morgen og ut helga er det meldt kraftige sørøstlige vinder, som fortsetter å dytte overflateoljen mot land, opplyser NOOA.

- Det har bare gått en uke. Det kan ta to, kanskje tre, måneder før de greier å stoppe lekkasjen helt. Hele omfanget gjør at jeg bekymrer meg for om de greier å håndtere hele kysten av Mexicogolfen, sier leder Michael Sole ved Floridas miljødepartement.

Dyr dør, folk liderMinister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, sier at en beslutning om å betegne katastrofen som «av nasjonal betydning» vil åpne for at utstyr og ressurser fra hele USA kan settes inn.

I forlengelsen av en miljøkatastrofe rammes også lokale næringer i de svært kyst- og sjøavhengige golfstatene hardt.

BRANT: Katastrofen startet da riggen «Deepwater Horizon» eksploderte og sank utenfor kysten av Louisiana i forrige uke. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/SCANPIX
BRANT: Katastrofen startet da riggen «Deepwater Horizon» eksploderte og sank utenfor kysten av Louisiana i forrige uke. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/SCANPIX Vis mer

- Olja kommer inn over alt. Rekene dør, krabbene dør, fiskene dør. Hva skal jeg gjøre?, sier rekefisker Michael Ngyen (58) til USA Today.

Katastrofen startet da boreriggen, tilhørende offshoreselskapet Transocean, eksploderte under et oppdrag fra BP, 64 kilometer fra munningen av Mississippi-elva.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, og myndighetene har nå beordret en umiddelbar inspeksjon av andre oljeinstallasjoner i Mexicogolfen.

Tikkende bombe?Ifølge en artikkel i avisen The Wall Street Journal har amerikanske oljebrønner i Mexicogolfen vært helt uten de sikkerhetsmekanismene som er obligatoriske i Norge og Brasil. De har vært i bruk i norsk sektor i Nordsjøen siden 1993, melder NTB.

Foto: NASA
Foto: NASA Vis mer

Mekanismen - en avstengningsventil - kan utløses akustisk dersom oljeriggens elektriske system slutter å virke. The Wall Street Journal skriver at systemet har «uklar virkning», men siterer også pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet på at systemet har vært «det mest vellykkede og effektive», skriver NTB.

HÅPLØS KAMP: Store mengder båter forsøker å rydde i oljesølet. Foto: AP Photo/ DigitalGlobe/SCANPIX
HÅPLØS KAMP: Store mengder båter forsøker å rydde i oljesølet. Foto: AP Photo/ DigitalGlobe/SCANPIX Vis mer