- Vi forbereder oss på pandemi

I verste tillfelle: 1,2 millioner smittede nordmenn, 13 000 døde, sier helsemyndighetene.

FORBEREDT: 
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og helseminister  Bjarne Håkon Hanssen under mandagens pressekonferanse om situasjonen til svineinfluensa i Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
FORBEREDT: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og helseminister Bjarne Håkon Hanssen under mandagens pressekonferanse om situasjonen til svineinfluensa i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Dette er en alvorlig situasjonen hvor vi har et virus som ser ut til å smitte mellom mennesker. Vi forbereder oss på en pandemi, sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen i ettermiddag.

Under en pressekonferanse med helsedirektør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Gunnar Iversen fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt orienterte myndighetene om svineinfluensaen.

- Store konsekvenser
- Vi har ikke en pandemi i dag. Men det kommer cirka tre ganger hvert hundreår. Vi sjekker nå om dette svininfluensa-viruset kan bli det, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

- Vi risikerer en trussel med 1,2 millioner influensa-syke og 13 000 ekstra døde med en svineinfluensapandemi. Noe som vil gi store konsekvenser for samfunnet. Dette er det verste scenariet, sa Hanssen.

Til Dagbladet.no sier Hanssen at folk ikke skal være bekymret i dag, og han ikke ser for seg dette såkalte worst-case-scenariet.

- Min jobb er å planlegge at en pandemi kan komme. Det er umulig å se for seg en situasjon som blir beskrevet i detalj, men vi må forberede oss på det mest alvorlige, sier Hanssen til Dagbladet.no.
- Forberedt på pandemi
Så langt er det ikke noen bekreftede tillfeller av svineinfluensa i Norge. I Haugesund er en mann i 40-åra isolert etter mistanke om smitte, men Hanssen opplyser at han trolig ikke er smitta av sykdommen.

Hanssen sa at Norge lenge har vært forberedt på en pandemisituasjon.

- Dette kommer ikke som julekvelden på kjerringa. Vi har en nasjonal beredskapsplan for influensa. Vi har også en pandemikomite, som er bredt sammensatt og rådgivende i slike situasjoner. Den vil bli innkalt i løpet av uka, legger han til.

Ifølge helseministeren har Norge en avtale om forkjøpsrett av 9,2 millioner doser vaksine, noe som tilsvarer om lag to doser per person. Dette vil imidlertid ta tre til seks måneder fra denne er bestilt til den er tilgjengelig. Regjeringen opplyser at de vurderer å bestille en av de nærmeste dagene.

Lager av medisiner
Norge har et lager av medikamenter, som Tamiflu, som vil lindre sykdommen og gjøre forløpet lettere for dem som eventuelt blir smitta. Den forhindrer ikke sykdomsutbrudd, som en vaksine.

- Heldigvis så er dette viruset følsomt for medisinene vi har på lager. Folk vil likevel bli syke, men det blir et lettere sykdomsbilde. Det er bare en vaksine som gjør at folk ikke kan bli syke, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

Bjørn Gunnar Iversen fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt sier det er 20 bekreftede tillfeller i USA.

- I Mexico er det mye mer uklart. Det er ikke flere bekreftede tilfeller i Mexico, men det er mistanke om opp mot 1600. Det er ikke sikkert det er er svineinfluensa, sier Iversen.

- Vi har fått en del bekymringsmeldinger fra USA og Mexico fra folk som ikke har følt seg bra, men det er ingen relle mistanker fra Norge så langt, men vi forventer å få flere slike henvendelser de nærmeste dagene og ukene, legger han til.

Helsemyndighetene ville ikke fraråde folk å reise til utsatte områder.

Mye man ikke vet
Vel så interessant, mener Iversen, er det man ikke vet om situasjonen og viruset. Mens de rapporterte tillfellene i Mexico har vært svært alvorlige, er de smittede amerikanerne bare blitt lettere syk.

- Vi vet ikke om det er tusenvis av tillfeller i Mexico som er så milde at det ikke er oppdaga.

- Vi vet ikke hvem  som blir smitta og vi vet heller ikke hvem som er immune. Vi savner også informasjon om tid, sted og personer omkring de bekrefta tillfellene i Mexico.

Myndighetene henviser folk til FHI.no for oppdaterte råd og informasjon om smitten. Helseminister Hanssen sier det er viktig med hånd- og hostehygiene dersom svineinfluensaen utvikler seg til en pandemi. Da er det også viktig å unngå store forsamlinger.

Trygt å spise svinekjøtt
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen oppfordrer folk å leve som vanlig, men dersom man utvikler symptomer etter reise så bør man oppsøke lege.

- Kontakt lege. Alle vet hvordan det er å få influensasymptomer. Ikke få panikk om at vi ikke har medisiner eller vaksine. Ikke grunn til å kontakte helsetjenesten. Men dersom du har vært i utlandet og føler deg dårlig, så kontakt lege, sier Hanssen.

Helsemyndighetene presiserer at det ikke er smittefare forbundet med å spise svinekjøtt.

- Du må få viruset inn i neseslimhinnen for å bli smittet, sier Iversen. 

Norske tiltak mot svineinfluensa

Norske myndigheter har iverksatt følgende tiltak for å møte trusselen om svineinfluensa i Norge:

* Den lokale helsetjenesten har fått konkrete orienteringer om hvordan de skal håndtere pasienter som har besøkt berørte områder og deretter fått symptomer på influensa.

* Folkehelseinstituttet gir løpende råd til reisende og de som oppholder seg i berørte områder. WHO har foreløpig ikke funnet grunn til å innføre reiserestriksjoner.

* Helsemyndighetene gjennomgår nå legemiddelsituasjonen. Lagrene av legemidler mot virus og lagrene av antibiotika er gjennomgått og vil bli supplert.

* Helsemyndighetene ba mandag helsetjenesten på alle nivåer om å gjennomgå sine beredskapsplaner. Midlertidige veiledere blir sendt ut til kommunehelsetjenesten og spesialhelsetjenesten.

* Helsedirektoratet pålegger nå leger og annet helsepersonell varslingsplikt ved mistanke om svineinfluensa.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer