Meymaneh: 45 personer ble drept i det som er det verste angrepet siden norske styrker forlot Faryab-provinsen. Foto: TALASH SUROOSH / AP PHOTO
Meymaneh: 45 personer ble drept i det som er det verste angrepet siden norske styrker forlot Faryab-provinsen. Foto: TALASH SUROOSH / AP PHOTOVis mer

- Vi fordømmer på det sterkeste selvmordsangrepet

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide (AP) etter angrepet i Meymaneh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 45 ble drept og minst 60 skadet etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften i Meymaneh i Faryab-provinsen.

- Selvmordsangrepet i Maimana kan ikke være målestokken for å vurdere om den norske innsatsen i området har vært vellykket eller om de afghanske sikkerhetsstyrkene har evne til å overta ansvaret for sikkerheten i landet. Det fins knapt en stat i verden som kan gardere seg helt mot selvmordsbombere. Det har tilsvarende aksjoner i London og Madrid vist, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NTB.

Eide sier kritikken som uavhengige, vestlige kritikere har rettet mot de afghanske styrker på nasjonalt nivå, ikke treffer når det gjelder styrkene i Faryab-provinsen og Maimana, der Norge har bidratt til å bygge opp styrkene.

- Der er innslaget av desertering i de afghanske styrkene lite, og det faglig nivået på styrken er godt. De afghanske styrkene der er i tillegg større nå enn da vi dro, sier Eide, som legger til at bildet nok er mer krevende på nasjonalt nivå enn det er i Faryab-provinsen.

Angrep etter bønn - De som tar bort gleden til muslimer under id al-Adha er fiender av islam, og du kan ikke kalle dem verken mennesker eller muslimer, sier president Hamid Karzai i en uttalelse etter angrepet.

Angrepet skjedde på den første dagen av id al-Adha, mens tilbedere var på vei tilbake fra bønn. Selvmordsbomberen skal ha detonert bomben ved den nordlige inngangen til en moske, og alle som kom ut fra den siden på det tidspunktet skal ha blitt drept i eksplosjonen.

- Eksplosjonen var veldig kraftig, sier Syed Abdul Sarwar, et vitne til hendelsen.

25 av de drepte tilhørte de afghanske sikkerhetsstyrkene, og blant dem var Abdul Rahman, sjef for politistyrken i byen.

Angrepet kan ha vært en hevnaksjon fra Taliban etter kamper på onsdag der 24 Taliban-krigere ble drept.

Qari Yusuf Ahmadi, en talsmann for Taliban, sier at de ikke hadde hørt om angrepet, og han ba om mer informasjon om det som hadde skjedd for å kunne sjekke med Taliban i Faryab-provinsen.

- Ingen muslim ville ramme andre muslimer i moskeen. Dette er ikke utført av en muslim, ikke engang en ikke-troende ville angripe muslimer i de hellige dagene under Eid al-Adha, sa Rahmatullah Rais, provinsstyret leder og en hardnakket motstander av Taliban.

UD undersøker - Vi har bedt vår ambassade om å undersøke hendelsen, men vi har ikke fått noe kvalitetssikret informasjon foreløpig, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode Andersen.

UD kommer med mer informasjon etter hvert.