Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi fordømmer trygdemisbruk, men synes det er greit å skulke jobben

Paradoks, sier Nav-direktør.

RINGE INN SYK?:  Helt greit å ta en sykedag selv om man er frisk, mener 40 prosent av oss. Illustrasjonsfoto:  Sara Johannessen / SCANPIX
RINGE INN SYK?: Helt greit å ta en sykedag selv om man er frisk, mener 40 prosent av oss. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Trygdemisbruk fordømmes av så og si hele den norske befolkning, viser en stor, landsdekkende undersøkelse som Nav la fram i dag.

Hele 98 prosent av oss synes at trygdemisbruk er svært eller meget alvorlig,

- Vi ser at det arbeidet vi gjør for å slå ned på trygdemisbruk har stor legitimitet i befolkningen, og det er vi glad for. Men det er et paradoks her, sier direktør for Kontroll og innkreving i Nav Magne Fladby.

For mens trygdemisbruk fordømmes, mener 40 prosent av oss at det ikke er alvorlig å ta en sykedag når man ikke er syk.

- Dette er også et brudd på velferdsordningene, konstaterer Fladby.

Uklar grense
- Akkurat det at vi er i veldig i mot misbruk er like interessant som at folk er i mot dårlig vær om sommeren. Problemet er at det er umulig å bli enige i hvor grensen for dårlig sommervær går. Det som er interessant er hva vi mener er trygdemisbruk, sier økonomi-kommentator Elin Ørjasæter.

Ifølge Ørjasæter er grensen for når man er syk uklar. Derfor godtar man at noen tar en sykedag fri.

- Ordet sliten likner på det å være syk. Det er umulig å trekke opp en klar grense her, og systemet belønner sykeliggjøring, mener hun.

Slik hun ser det er det ikke de åpenbare trygdemisbruksakenen som taxi-juks-saken eller oppdiktede barn som knekker trygd- og sykebudsjettene våre.

- Den planlagte, rene kriminaliteten kan vi klarer vi å ta. Problemet ligger i den nasjonale følelsen av å være kjempesyke. Det som knekker oss er det at vi har en overbefolkning av mennesker på trygd i forhold til andre land i Europa, sier hun.

Svart er greit
I undersøkelse kommer det også fram at vi er blitt mer tolerante overfor svart arbeid. 4 av 10 oppgir at de synes svart arbeid er ikke er alvorlig i det hele tatt, eller bare litt alvorlig.

- Det er ingen uklarhet om hva som er svart arbeid. Kanskje dette er et signal om at grensen for hva man kan tjene uten å måtte innrapportere det bør heves for å være mer i samsvar med folks rettsoppfatning, sier Ørjasæter.

- PARADOKS:  Direktør i NAV Kontroll innkreving, Magne Fladby, mener det er et paradoks at vi synes det er greit å ta en sykdag når man er frisk. Foto: Morten Holm / SCANPIX
- PARADOKS: Direktør i NAV Kontroll innkreving, Magne Fladby, mener det er et paradoks at vi synes det er greit å ta en sykdag når man er frisk. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media