I HAAG: USAs president Barack Obama er i Haag i forbindelse med Nuclear Security Summit. Foto: AFP Photo/Saul Loeb/NTB Scanpix
I HAAG: USAs president Barack Obama er i Haag i forbindelse med Nuclear Security Summit. Foto: AFP Photo/Saul Loeb/NTB ScanpixVis mer

- Vi foretrekker å løse dette diplomatisk, men klare for å ta neste steg

Hvis situasjonen blir verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAAG (Dagbladet): USAs president Barack Obama sier at Vesten ønsker å løse den fastlåste situasjonen med Russland diplomatisk, men var også klar på å ta neste steg hvis situasjonen blir verre.

- Vi er bekymret for ytterligere russisk inngrep i Ukraina. Vi foretrekker å løse dette diplomatisk, men er klare for å ta neste steg hvis situasjonen blir verre, sier Obama.

Den amerikanske presidenten er i Haag i forbindelse med Nuclear Security Summitt (NSS), men pressekonferansen har hittil dreid seg aller mest om situasjonen i Ukraina. Utfallet av NSS kan du lese mer om i faktaboksen til høyre.

Obama ble også konfrontert med om han faktisk forstår seg på Putin og hans motivasjon.

- Med respekt for Putins motivasjon, er jeg mer interessert i fakta og prinsippene det internasjonale samfunnet ønsker å opprettholde.

- Ingen av oss har vært i tvil om at Russland har interesse av å styre det som skjer i Ukraina. Vi mener Ukraina og folket i Ukraina bør få bestemme sin egen framtid, sier Obama.

President Obama ble også konfrontert med Russlands mobilisering på sin side av grensen. Obama sier at det er Russlands rett, men ser på det hele som et forsøk på å skremme naboland.

Han sa også at USA og resten av Nato-alliansen vil komme til medlemslandenes forsvar dersom det skal komme til dette.

- Vi vil handle til deres forsvar, det er selve hjørnesteinen i Nato. Vi har beredskapsplaner og gitt garantier til allierte, sier Obama.

Saken oppdateres.