Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi forfølger atomsporet

Overraskende utspill fra Nord-Korea etter kontakt med sør.

 SKJERPER TONEN:  Etter kontakt med Sør-Korea om familiegjenforenignen mellom de to koreanske statene, har Nord-Korea igjen skjerpet atomtruslene.  Dette er det siste, udaterte bilde av den allmektige statsleder Kim Jong Il, med solbriller. Bildet ble publisert torsdag av det statlige nyhetsbyrået KCNA, og skal forestille Kim under inspeksjon av en i Kyongsan. Foto: KCNA/AFP/SCANPIX.
SKJERPER TONEN: Etter kontakt med Sør-Korea om familiegjenforenignen mellom de to koreanske statene, har Nord-Korea igjen skjerpet atomtruslene. Dette er det siste, udaterte bilde av den allmektige statsleder Kim Jong Il, med solbriller. Bildet ble publisert torsdag av det statlige nyhetsbyrået KCNA, og skal forestille Kim under inspeksjon av en i Kyongsan. Foto: KCNA/AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea hevder å være inne i siste fase i prosessen med å anrike uran. Landet sier det er forberedt på sanksjoner.

- Eksperimentene har vært vellykkede. Vi kan derfor bevege oss inn i siste fase av anrikingsprosessen, melder det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA, som siterer et brev fra en den nordkoreanske FN-delegasjonen til Sikkerhetsrådet.

Nord-Korea har kommet med en rekke utspill som er blitt tolket i forsonende retning de siste månedene, blant annet en avtale med naboene i sør om familiegjenforening.

Fredagens opplysninger kommer derfor uventet og vil trolig sette fart i diskusjonene om nye sanksjoner mot den lukkede kommuniststaten.

- Vi er forberedt på både sanksjoner og dialog. Om noen av de faste medlemmene i Sikkerhetsrådet ønsker å bruke sanksjoner i stedet for dialog, kommer vi til å forfølge atomsporet. Deretter kan vi møte dem til dialog, heter det i brevet.

Svar på sanksjoner

Nord-Korea sier at utspillet er et svar på sanksjonene som ble innført i forbindelse med landets prøveskyting av en langdistanserakett i april.

Nord-Korea har hele tiden hevdet at det var en satellitt som ble prøveskutt.

- Om Sikkerhetsrådet hadde unnlatt å gjøre et nummer ut av den fredelige oppskytingen av en satellitt, slik rådet gjorde da Sør-Korea skjøt opp en satellitt 25. august, ville ikke Nord-Korea føle seg tvunget til å gjennomføre landets andre atomprøvesprengning, melder KCNA.

Nord-Korea har tidligere gjennomført to plutoniumsbaserte atomtester, den siste i mai. Eksperter har imidlertid lenge hevdet at landet er langt unna å kunne sette i gang et urananrikingsprogram i full skala.

Avviser samtaler

Nord-Korea understreker også at det er utelukket å returnere til sekslandssamtalene, som landet forlot i desember i fjor.

- Vi har aldri protestert mot en atomfri koreansk halvøy og verden for øvrig. Likevel protesterer vi mot måten sekslandssamtalene blir brukt til å krenke Nord-Koreas suverenitet og dets rett til fredelig utvikling, skriver landets FN-delegasjon.

Sekslandsgruppen består av USA, Kina, Japan, Russland, Sør- og Nord-Korea. Mot å gi opp atomprogrammet sitt, har Nord-Korea blitt tilbudt omfattende bistand og en slutt på den internasjonale isoleringen av landet. (NTB-AFP-Reuters).

 

Nord-Koreas leder Kim Jong-il avbildet under et besøk på en saltfabrikk i Wonsan. Fredag kunngjorde Nord-Korea at landet er inne i siste fase i anrikingen av uran. Foto: REUTERS/KCNA/SCANPIX

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media