- Vi forlater ikke Istanbul

To dager etter at han krøp ut av bankruinene etter terroristangrepet i Istanbul, har Simen Münter (38) og hans familie bestemt seg: - Vi blir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTANBUL (Dagbladet): 14 mennesker ble drept av terroristbomben som rammet banken Simen Münter er direktør i.

Men familiens ønske om å bli, er paret med en usikkerhet om at det kanskje ikke går likevel.

- Hvis det kommer flere bomber, vil jeg bli veldig utrygg. Da vil jeg vurdere å ta med ungene hjem til Norge, sier Simens kone Anne Wichstrøm til Dagbladet.

De fire selvmordsbomberne var alle tyrkiske. Dødstallet er nå 30. 18 personer er pågrepet.

Et familiedrama

Ekteparet Münter/Wickstrøm og sønnene Tobias (10) og Rasmus (7) har gått gjennom noen dramatiske dager. Torsdag morgen er en dag ingen av dem vil glemme.

Simen opplevde den voldsomme smellen da bomben gikk av, alt ble svart, og alle kastet seg mot gulvet. Han kjente på frykten før de 20- 30 menneskene som var i kjellerrommet sammen med ham kom seg ut etter et snaut minutt. Det snaue minuttet føltes som en evighet.

På den internasjonale skolen noen kilometer unna hørte Tobias smellet. Da han kikket ut av vinduet, så han røyken og støvet som steg opp fra HSBC-hovedkvarteret - huset pappa jobbet i.

- Han begynte å gråte. Han visste ikke mer enn oss andre og fryktet det verste, sier Anne.

Selv hadde Anne Wichstrøm akkurat satt seg i bilen 15 kilometer unna banken.

Anne hørte ikke noe, men følte et trykk hun da ikke kunne forklare. Etter noen minutter ringte en venninne og sa at banken der Simen jobbet var bombet:

- Jeg prøvde å ringe straks, men telefonnettet var allerede nede. Jeg dro til en venninne som også har en mann som jobber i banken. Vi bare holdt rundt hverandre og forsøkte å overbevise hverandre om at det kunne ha gått bra.

Den beste telefonen

Sammen så de på TV-bildene av den utbombede banken. Etter en halv time kom Simens kollega gjennom på telefon og sa at alt var bra både med ham og med Simen.

- Da Simen ringte litt etter, var det den fineste telefonen jeg har fått i mitt liv, sier Anne.

- Min rg, sier Simen.

Dagbladet møter dem ved Ortaköy-moskeen i sentrum av Istanbul. Stedet er valgt med omhu, her er et bilfritt hjørne i byen med over ti millioner innbyggere. De fire bombene som til sammen har drept 53 mennesker i Istanbul på under ei uke, var alle bilbomber.

Bak oss er Bosporous-stredet som skiller Europa og Asia. Geografisk og kulturelt er vi på grensa mellom de to verdensdelene.

- Kulturelt sett er dette Europa, sier Simen, og ser mot moskeen som ligger ved vannet.

Anne legger til:

- Men noe av sjarmen er at det ikke helt er Europa.

De har bodd i Istanbul i to perioder, og til sammen i over sju år. De er fascinert av den kosmopolitiske byen som er ulik resten av Tyrkia.

- Vi er fascinert både av byen og av menneskene, sier Simen Münter til Dagbladet.

FASCINERENDE BY: Rasmus (7), Tobias (10), Anne Wichstrøm og Simen Münter vil ikke dra fra Istanbul til tross for den siste ukas terrorbomber. - Vi er fascinert både av byen og av menneskene, sier Simen Münter til Dagbladet.