- Vi forstår at folk setter spørsmålstegn med en responstid på en time og elleve minutter

Politiet er ikke fornøyd med seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En responstid på over én time når tre mennesker blir knivstukket og drept på en buss er ikke bra nok, innrømmer politiet i Sogn og Fjordane. Kritikken mot politiet har haglet etter at det ble klart at politiet valgte en omvei og ikke var framme på åstedet før en time og elleve minutter etter første melding.

- Vi ser det blir stilt spørsmål om responstid, og ønsker derfor en full gjennomgang av vår håndtering av denne hendelsen. Vi forstår at folk setter spørsmålstegn med en responstid på en time og elleve minutter, sier politimester Ronny Iden.

- Vi er ikke fornøyd med den responstiden.

Han redegjør videre for en rekke tidspunkter og detaljer fra gårsdagens grusomme hendelser. Etter å ha fått melding fra AMK klokka 17.38 rykket den nærmeste politipatruljen ut.

- De valgte å kjøre over Filefjell og Tyin. Denne patruljen var ikke bevæpna, sier Iden.

Skader i halsen Like før klokka 18 var både brann- og ambulansepersonell på stedet.

- De observerte gjerningsmannen i bussen med kniv. Han framstod som truende og farlig. De oppnådde etterhvert muntlig kontakt med gjerningsmannen, og omtrent kvart på sju kom han frivillig ut av bussen. Da hadde han ikke med seg kniv, og ble overmannet av brannmennene, sier Iden.

Politimester Iden kan bekrefte at den siktede asylsøkeren hadde kuttskader i halsen da han ble pågrepet, men han vil ikke si noe om dette var selvpåført eller et resultat av kamp mot en eller flere av de døde.

Gjerningsmannen kom ut av bussen frivillig og uten kniv. Politiet har sikret kniven.  

Ronny Iden kan så langt ikke si noe om hvor i bussen de døde ble funnet.

- Dette er noe etterforskningen vil vise og er ikke noe vi kan si noe om nå.

BODDE HER: I dette huset bodde mannen som er siktet for drapet på tre personer på bussen mellom Årdal og Tyin mandag kveld. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BODDE HER: I dette huset bodde mannen som er siktet for drapet på tre personer på bussen mellom Årdal og Tyin mandag kveld. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Kan du si noe om det er tydelige tegn på kamp om bord i bussen?

- Nei. Så langt i etterforskningen kan jeg ikke si noe om hvordan situasjonen i bussen har vært.

Etterlyser bilfører Politiadvokat Jørn-Lasse Refsnes opplyser at politiet ønsker kontakt med føreren av en BMW 5-serie som skal ha kjørt i området i tidsrommet da drapene skjedde i går ettermiddag.

- En lastebilsjåfør sier han møtte denne bilen i den siste skarpe svingen før Årdal, kort tid før han så bussen. Vi antar da at denne BMW-en har kjørt bak Valdresekspressen, og ønsker derfor å komme i kontakt med føreren, som kanskje kan ha viktig informasjon, sier Refsnes.

Tidligere i dag har politiet offentliggjort navnene på de tre drepte:

• Margaret Molland Sanden: 19 år fra Årdalstangen. Venninner av Margaret forteller at hun hadde vært hjemme på besøk i helga, og skulle tilbake til Oslo, hvor hun bodde og studerte.

• Arve Kvernhaug: 55 år fra Bagn i Valdres. Kvernhaug var bussjåfør på bussen. Han var opprinnelig fra drammensområdet, men hadde flyttet til Valdres for tre år siden.

• Brahim Khouya: svensk statsborger født i 1960. Khoya var bosatt i Gøteborg, men var i fylket for å jobbe.

Politiet bekrefter at det er gjennomført en ransaking av den siktedes bosted i Øvre Årdal.

SPERRET AV: Fescha Eyob bodde sammen med den trippeldrapssiktede mannen. I huset, midt i Årdal sentrum, har politiet i dag ransaket og sperret av rommet til den 30 år gamle mannen.
Foto: Anita Arntzen
SPERRET AV: Fescha Eyob bodde sammen med den trippeldrapssiktede mannen. I huset, midt i Årdal sentrum, har politiet i dag ransaket og sperret av rommet til den 30 år gamle mannen. Foto: Anita Arntzen Vis mer