- Vi fortsetter kampen i Gaza

GAZA (Dagbladet): - Det var trist å dra fra våre familier i Betlehem, men vi er lykkelige over å være i frihet igjen. Her i Gaza skal vi fortsette motstandskampen, forteller flere av de 26 palestinerne som kom i pansrede biler til Gaza i går. Der ble de mottatt som helter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26 av palestinerne som har vært innesperret i Fødselskirken i Betlehem ankom Gaza klokka 11 i går. Mens horder av pressefolk stod klare for å snakke med palestinerne, smilte og klemte mennene hverandre. Deretter bøyde de seg ned på bakken for å be, før turen gikk til deres nye hjem, Gaza.

- Det er godt å være i frihet. Men jeg er også veldig trist. Jeg har ikke sett kona mi på to måneder, og jeg vet ikke når jeg får se henne igjen, forteller Suleiman Muhammad Abdullah Nawawra (39).

Han deler skjebne med de 25 andre: De aner ikke om de noengang får lov til å vende tilbake til sine familier, hovedsaklig bosatt i Betlehem.

- Hvis Gud vil, var beskjeden fra mennene i går.

Liten seier

Israelerne har bedt om at de 26 personene skulle bli fengslet i Gaza under internasjonal overvåkning. Men i Gaza var situasjonen en helt annen i går. Mange palestinere møtte opp i gatene og viste v-tegn til de 26 mennene. Folk vinket med palestinske flagg og det virket som at Gazas befolkning så på utleveringen som en liten seier.

Kjøreturen fra Gaza-grensa til Cliff hotell så mer ut som en palestinsk bryllupskortesje enn som en utlevering av mennesker Israel ikke lenger vil ha på Vestbredden. Et titalls biler kjørte foran og bak bussen. Folk ropte og skreik, og de 26 mennene ga v-tegn og smilte tilbake. Mellom v-tegnene og latteren kastet de i seg etterlengtet mat og drikke.

- Du aner ikke hvor sulten jeg har vært. Nå er det godt å komme ut, smiler en av de 26.

På Cliff hotell kom menneskemengder strømmende. En person ga en automatrifle til en av mennene som hang ut bussvinduet. Ali Al-Qam ladet opp rifla og skjøt et titalls skudd opp i lufta før han ga den til nestemann. Han gjorde nøyaktig det samme, til folks store jubel.

Kjent motstandsfamilie

Flesteparten av de 26 personene jobbet som politimenn i Betlehem. De var alle bevæpnet da de gikk inn i Fødselskirken den 2. april i år.

- Det var voldsomme kamper, og den eneste muligheten jeg hadde for ikke å bli drept, var å søke ly i kirken, sier Suleiman Nawawra.

Blant de 26 palestinerne var det fem medlemmer av familien Abayat. Familien er blant palestinere godt kjent i folkets motstandshistorie. Flere av familiemedlemmene har begått selvmordsaksjoner. Andre er drept i kamper med israelerne. For litt over tre måneder siden ble Ibrahim Abayat drept i et målrettet angrep fra israelerne. Ibrahim Abayat var en av Al-Aqsa-brigadens ledere.

Naji Muhammad Abayat er en av dem som fremdeles er i live. Sammen med fire søskenbarn kom han til Gaza i går.

- Jeg har ikke sett familien min på to måneder. Jeg har ti barn, og et av dem døde mens jeg var innesperret i kirken. Det er forferdelig å tenke på. Han er død - og jeg har ikke fått se ham, forteller Muhammad Abayat.

Abayat har to koner. En av dem er eks-kona til hans bror, Hussein Abayat. Han døde i kamper mot israelerne. Og familiens sorg stopper ikke her: Både Najis bror og et søskenbarn ble i går sendt til Kypros.

Trist farvel

- Det var fryktelig trist å si farvel til de to. Ikke bare for meg, men for hele familien. Men de to sa at vi vil ses igjen før vi skiltes, sier Naji.

Sammen med de 25 andre frigitte palestinerne i Gaza i går, håper han at de palestinske myndighetene vil jobbe for at de skal få komme hjem til deres familier som sitter og venter i Betlehem.

- Nå er vi fem Abayat-medlemmer i Gaza og to på Kypros. Hjemme sitter familien og venter. Jeg håper vi får være sammen igjen, sukker tibarnsfaren.

KJENT MOTSTANDSFAMILIE: Søskenbarna Raid Mousa Abayat, Djamal Ahmad Hassan Abayat, Suliman Hamid Abdullah Abayat og Naji Muhammad Abayat kommer alle fra den kjente motstandsfamilien Abayat. En rekke av familiemedlemmene har mistet livet i kamper mot israelerne og i selvmordsaksjonister.
TAKKER GUD: Det første de 26 palestinerne gjorde da de ble sluppet fri i Gaza i går, var å legge seg ned på bakken og takke Gud for at de igjen er i frihet. Etter å ha vært innestengt i Fødselskirken i rundt fem uker var de i går frie menn i Gaza til tross for at israelerne helst ville ha dem fengslet.