Årets navn i Dagbladet:

- Vi fortsetter med full styrke i «Operasjon Dark Room»

Etterforskningsleder Hilde Reikrås og politiadvokat Janne R. Heltne er stolte over at «Operasjon Dark Room» ble årets navn i Dagbladet.

KLARE VINNERE: Det ble jubel blant de anonyme etterforskerne i «Operasjon Dark Room» da etterforskningsleder Hilde Reikrås og politiadvokat Janne R. Heltne fikk vite at de er kåret som årets navn i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KLARE VINNERE: Det ble jubel blant de anonyme etterforskerne i «Operasjon Dark Room» da etterforskningsleder Hilde Reikrås og politiadvokat Janne R. Heltne fikk vite at de er kåret som årets navn i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I to år har de hatt alt fokus rettet mot seksuelle overgrep mot barn. Først jobbet de i det stille, inntil de inviterte til en stor pressekonferanse for vel et år siden. Da ble det norske folk kjent med et sjokkerende stort omfang av seksuelle overgrep mot små barn i Norge og andre land.

Gjerningspersonene har delt bilder og overgrepsfilmer gjennom krypterte filer i lukkede rom på nettet. Andre har kjøpt direkte kontakt med små barn gjennom overføring av opptak i samtid, såkalt «livestreaming», fra barnerom på Filippinene til norske menn bak datamaskinene.

Etterforskerne har funnet mange grove samtalelogger mellom menn på nettet. Tidlig fant de en samtale mellom to menn der de avtalte filming av overgrep mot et barn så snart det ble født av ektefellen til den ene mannen.

100 saker

Gjennom «Operasjon Dark Room» har politiet opprettet 46 straffesaker i Vest politidistrikt og overført enda flere saker til andre politidistrikter.

- I alt er det opprettet mer enn 100 saker i Norge og noen saker som vi har sendt til andre land. Vi har fått åtte domfellelser i vårt distrikt, og fem saker er klare for å bli ført for retten. I tillegg kommer et ukjent antall dommer i andre politidistrikter, sier etterforskningsleder Hilde Reikrås og politiadvokat Janne R. Heltne.

Den siste dommen kom 22. desember i Bergen tingrett. En 39 år gammel bergenser ble dømt til to år og to måneder i fengsel for nedlastning, oppbevaring og deling av materiale som viser grove overgrep mot barn. I det omfattende materialet, som ble lagt fram i retten, var det bilder og film av barn helt ned i ett årsalderen. Noen barn var bundet fast da de ble utsatt for overgrep.

Ledelsen i Vest politidistrikt har vært tydelige på at deres arbeid skal prioriteres høyt.

- Det vil vi fortsette med så langt fram i tid som vi kan se i dag. Alle som jobber i «Operasjon Dark Room» mener de gjør en meningsfull jobb. Vi kan ikke vente at barn skal anmelde overgrep til politiet. Når vi finner nye kontakter som kommuniserer om seksuelle overgrep på forskjellige chattekanaler, må vi finne dem og sette dem ut av spill, sier Hilde Reikrås og Janne R. Heltne.

For to år siden var Reikrås gruppeleder for vold og sedelighet i politihuset i Bergen. De hadde pågrepet en 22 år gammel bergenser. Varetektsperioden hans gikk mot slutten. Politiet hadde gjort beslag i grovt overgrepsmateriale.

- Jeg tok med meg det beslaglagte materialet hjem for å se nærmere på det, og fant svært grove samtaler og bilder av overgrep mot små barn. De så norske ut. I materialet fant jeg også at siktede hadde kontakt med mange andre norske menn gjennom chatteforum på nettet. Vi kunne ikke slippe ham fri.

OPERASJONSROMMET: Her jobber etterforskerne i «Operasjon Dark Room». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPERASJONSROMMET: Her jobber etterforskerne i «Operasjon Dark Room». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Stort nettverk

Hilde Reikrås gikk til sin ledelse for å få hjelp. Hun fortalte at den unge bergenseren hadde kontakt med mellom 800 og 1000 andre norske menn i et nettverk, som kommuniserte om overgrep av små barn og som delte svært grovt materiale seg imellom. Hun fikk først hjelp av en analytiker og deretter flere etterforskere.

- Vi klarte raskt å lage en plan om hvordan vi kunne løse denne saken, og andre tilknyttede saker. Det ble satt ned en gruppe som skulle ha alt fokus rettet mot dette arbeidet. Vi fant stadig flere saker. Allerede etter to måneder måtte vi ha flere medarbeidere med, og vi fikk det.

I alt 24 ansatte i Vest politidistrikt har nå en funksjon i den store etterforskningsinnsatsen mot seksuelle overgripere. De fleste jobber på full tid, andre jobber deltid. De jobber med etterforskning, digitalt politiarbeid, tilrettelagte avhør av barn, avhør av mistenkte og de har med seg revisor i gruppen.

22-åringen som først ble pågrepet, var også den første i dette sakskomplekset som ble dømt i Bergen tingrett. Han fikk en dom på tre år og åtte måneder ubetinget fengsel for seksuelle overgrep mot 18 fornærmede barn. I dommen er det tatt med at han fikk rabatt i straffeutmålingen for å ha erkjent deler av tiltalebeslutningen. Ni av barna fikk erstatning på tilsammen 540 000 kroner.

I Bergen fengsel fikk domfelte overføring til åpen soning i høst. Der fikk han tilgang til en mobiltelefon. Han ble på nytt avslørt for å ha tatt kontakt med mindreårige på internett. Nå er han tilbakeført til lukket soning.

300 barn på Filippinene

Like før jul kom politiadvokat Janne R. Heltne hjem fra sin andre reise til Filippinene. Politiet i Bergen har funnet at rundt 200 barn i dette landet er blitt utsatt for overgrep for å tilfredsstille menn med adresser i vårt distrikt.

Det har utviklet seg en industri på Filippinene der barn blir utsatt for overgrep under direkte overføring på nett. Overgrepene blir overført via web kamera til adresser i Norge og andre vestlige land. Fattige foreldre bruker sine egne barn foran kamera. De norske mennene finner fram til dem gjennom andre nettsteder der voksne kvinner tilbyr sine tjenester direkte på nettet.

- Denne gangen var vi der for å sikre bevis mot en 35 år gammel kvinne som nå er fengslet for overgrep mot en datter på fem år og en sønn på tre år. Hun har gitt en delvis tilståelse av det hun er siktet for, forteller Janne R. Heltne.

De fleste overgriperne på Filippinene har vist seg å være kvinner. De gjør det mot sine barn fordi de lever i den dypeste fattigdom og har funnet ut at vestlige menn gjerne betaler godt for å se barna deres bli utsatt for seksuelle handlinger foran kamera.

Etterforskerne i «Operasjon Dark Room» har også funnet og fått bistand til å pågripe en kvinne på vel 40 år i Romania, som har utsatt to døtre for overgrep på samme måte som tilfellene på Filippinene.

- Vi vet om flere tilbud fra Romania. Politiet der og på Filippinene har vist oss interesse for et samarbeid for å gjøre noe med denne alvorlige kriminaliteten. Men samarbeid med Filippinene byr også på utfordringer ettersom vi ikke har en internasjonal samareidsavtale og fordi de har et rettssystem som er ulikt vårt, sier Janne R. Heltne.

ÅRETS NAVN: Dark Room. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅRETS NAVN: Dark Room. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I Sverige er en mann i 30-årene pågrepet. Der har politiet fått en sak fra Bergen om en svenske som har hatt kontakt med en mann i Vest politidistrikt, som allerede er dømt i tingretten for deling av overgrepsmateriale og fysiske overgrep mot barn.

Etter at politiet hadde jobbet helt i det stille i et år i Bergen, og hadde holdt en stor pressekonferanse 20. november 2016, har Hilde Reikrås og Janne R. Heltne besøkt mange andre politidistrikt for å fortelle hvordan de har jobbet og organisert arbeidet. Nå har flere andre politidistrikt opprettet liknende etterforskningsgrupper. Samarbeidet mellom distriktene er blitt bedre.

- Blir trigget av andre

- I november hadde vi et fagseminar der representanter fra alle distriktene var med, sammen med Kripos og Politihøgskolen. Vi forteller at chatteloggene og kontaktnettene er helt sentrale. Der er det opprettet egne samfunn for samtaler og deling av overgrepsmateriale. Vi finner personer som påvirker andre til å bli deltakere i den kriminelle virksomheten. Vår hovedmetode har vært å følge med der, sier de to politilederne.

Under avhør av gjerningspersoner, har etterforskerne fått høre at de er blitt trigget av andre i disse nettsamfunnene til å gjøre overgrep mot egne barn.

- De deler tips om hvordan de kan gjøre overgrep uten å bli avslørt. Når de likevel er blitt avslørt, er det noen som nekter for alt, andre forsøker å bagatellisere sine ugjerninger. Noen forsøker også å rettferdiggjøre seg selv og distanserer seg fra handlingene ved å si at de kun har sett noe på en skjerm. De vil ikke tenke at det er virkelige barn som blir utsatt for de verste handlinger, sier Hilde Reikrås.

Janne R. Heltne sier at gjerningspersonene har en pedofil legning og at de finner sine fristelser enkelt på internett.

- Noen av dem forteller oss at de velger disse overgrepskanalene på nett som en form for selvmedisinering. De oppsøker lukkede nettrom for å spørre andre likesinnede om deres seksuelle preferanser. I Norge mangler vi et forum med fagfolk som kan hjelpe disse menneskene med å få dem inn på andre tanker, sier Heltne.

Savner et hjelpeapparat

- Vi er ett av få land i Europa som ikke har et hjelpeapparat der disse menneskene kan snakke anonymt om sine tanker og seksuelle visjoner, sier Reikrås.

Etterforskningslederne i Bergen mener at flere må engasjere seg for å få redusert det store omfanget av seksuelle overgrep mot barn.

- Dette er ikke kriminalitet som politiet kan løse aleine. Hele samfunnet må bli engasjert. Politikerne må gi verktøy og sørge for skolering av barnehagepersonell, lærere på skolene, ledere i idrettslag og kulturelle organisasjoner. Foreldre må samtale med sine barn om hva som ikke kan aksepteres av voksnes adferd og de må gjøre seg kjent med hva barna gjør på internett.

- Vi kan ikke forvente at barn i dag bruker telefonen for å ringe et nummer hvor de kan snakke om disse vanskelige sakene. Det er gammeldags. Vi må møte dem der de er. På nettet.

Reikrås og Heltne ser med bekymring på sexturisme. De frykter at noen av dem de har funnet som gjerningspersoner i Norge, vil reise til land hvor det er enkelt å kjøpe overgrep mot barn. I en av sakene de har etterforsket, har de i et kryptert beslag funnet beskrivelser av framgangsmåter og priser for å begå seksuelle overgrep mot barn. Beskrivelsene framstår som en reiseguide med tips til de som ønsker å reise til utlandet.

DATASPESIALISTER: Over 20 personer jobber i «Operasjon Dark Room». Foto: Lars Eivind Bones
DATASPESIALISTER: Over 20 personer jobber i «Operasjon Dark Room». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi håper politikerne kan ta en debatt om det vil være riktig å utvide hjemlene for å beslaglegge pass for personer som er dømt eller er under etterforskning for seksuelle overgrep mot barn. Vi ser også at det kan være behov for å følge mer med på gjerningspersoner som er ferdig med soning av straff, men som flytter til andre steder i landet der ingen vet hva de har gjort tidligere i livet.

Medarbeiderne til Reikrås og Heltne sier de ønsker å fortsette i «Operasjon Dark Room». Flere av dem har vært med fra starten for to år siden. Hverdagen for mange av dem består i å se overgrepsbilder, følge samtalene mellom de pedofile på nettet og sikre bevis mot de som blir kartlagt som overgripere.

- Når noen av våre kolleger føler behov for en pause, er vi rause med å gi dem tid til å gå en tur på byen, ta en joggetur eller å ta fri noen dager. Vi har tilbud om psykolog i politiet, men det viktigste er at vi samtaler om alt dette rundt vårt eget bord. Det å snakke ut med andre som forstår hva det går i, viser seg å være den beste medisinen, sier Hilde Reikrås.

Etter at media har slått opp store saker om deres avsløringer og straffesakene som har kommet for retten, har de fått mange positive tilbakemeldinger fra publikum.

- Jeg har blitt stoppet på gata av en eldre kvinne. Hun sa tusen takk for det vi gjør og la til at hun skulle ønske noen hadde sett hva hun ble utsatt for som barn. På bussen har jeg fått en klem av en ukjent person som ville vise hvor takknemlig han var for vår innsats. Det varmer, sier Hilde Reikrås.

- Når vi nå også har blitt årets navn 2017 i Dagbladet, og fått den fine statuen, så kan vi trygt si at det gir oss motivasjon til å fortsette. Vi har mange krevende arbeidsoppgaver foran oss. Ingen skal føle seg trygge for at vi ikke ser dem, sier Hilde Reikrås og Janne R. Heltne.

FAKTA:

  • «Operasjon Dark Room» ble offentlig kjent etter en pressekonferanse i Bergen 20. november 2016.
  • Høsten 2015 kom en mor og hennes 14 år gamle datter til politihuset i Bergen for å anmelde en ung bergenser for seksuelle overgrep. Det ble starten på opprullingen av det som regnes som det mest omfattende etterforskningskomplekset om seksuelle overgrep i Norge.
  • Den spesielle etterforskningsgruppen i Bergen har så langt opprettet 46 straffesaker i Vest politidistrikt. I tillegg er mange saker oversendt andre politidistrikt slik at det totalt er mer enn 100 saker under etterforskning. Noen saker er avgjørt med dom mot gjerningspersoner.

  • Etterforskningen og straffeoppfølgingen ledes av etterforskningsleder Hilde Reikrås og politiadvokat Janne R. Heltne.

  • I tillegg til å etterforske norske menn som har gjort fysiske overgrep mot barn, er mange mistenkt for deling, produksjon eller befatning med overgrepsmateriale.

  • Politiet har også oversendt saker til andre land. Etterforskningen har vist at omlag 200 barn i Filippinene kan være misbrukt gjennom direkte kameraoverføring til menn i Norge.

  • «Operasjon Dark Room» vil fortsette arbeidet med full styrke også i 2018. Etterforskerne finner stadig nye menn i de mørke nettkanalene som deler overgrepsmateriale og som gir tips om hvordan overgrep kan gjøres uten å bli avslørt.

-