<strong>FORTSETTER ANGREP:</strong> Tirsdag kveld fortsetter angrepene mot Gazastripen. Her går tre menn i gatene i Gaza by tirsdag. Foto: AP/SCANPIX
FORTSETTER ANGREP: Tirsdag kveld fortsetter angrepene mot Gazastripen. Her går tre menn i gatene i Gaza by tirsdag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Vi fortsetter til målene er nådd

Israel diskuterer humanitær våpenhvile i Gaza, men statsminister Olmert er mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tirsdag fortsatte Israel med luftangrep mot Gazastripen for fjerde dag. En ny bølge bombeangrep ble gjennomført tirsdag ettermiddag, ifølge NTB. Minst én palestiner ble drept og flere titall såret i disse angrepene.

Blant målene som ble angrepet, var et hus på en bondegård i boligområdet al-Mughrara i utkanten av Gaza by. Vitner sa at to raketter traff huset. Da sivile styrtet til for å hjelpe dem som var i huset, traff en tredje rakett.

En politistasjon i Tufa-området i Gaza by, et metallverksted og et meieri i sentrum av byen og flere treningsanlegg tilhørende Hamas? væpnede gren Qassambrigadene ble også truffet av raketter.

Det opereres med noe ulike tall på hvor mange som er drept. Tidligere i dag var antall døde oppgitt til 375. Minst 61 sivile er drept i angrepene etter FNs beregninger, ifølge nyhetsbyrået AP.

To av dem er to palestinske søstre på fire og elleve år ble drept da en israelsk rakett traff en eselkjerre i Beit Hanoun nord på Gazastripen. Ytterligere ti andre palestinere ble også drept i angrepene tirsdag

Olmert mot våpenhvile
Det har kommet rapporter i ulike israelske medier i dag om at det israelske forsvaret hadde anbefalt overfor statsminister Ehud Olmert å gjennomføre en midlertidig 48-timers humanitær våpenhvile. Planen skulle være å avsløre Hamas' virkelige intensjoner ved å se om de kom til å avfyre raketter mot Israel eller ikke. Både nyhetsbyrået AP og CNN viderebringer disse opplysningene fra anonyme kilder.

Det israelske forsvaret avviser imidlertid at de skal ha gått inn for en midlertidig våpenhvile, skriver Jerusalem Post. Også sikkerhetstjenesten i landet, Shin Bet, avviser dette, ifølge Haaretz.

Forslaget kom opprinnelig fra Frankrikes utenriksminister, og Israels utenriksminister Ehud Barak skal ifølge Jerusalem Post være positiv til forslaget. 

Israels velferdsminister Isaac Herzog har sagt at Israel er villig til å vurdere å stoppe offensiven mot Gazastripen for å slippe inn humanitær hjelp, ifølge NTB.

Statsminister Ehud Olmert vil møte forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Tzipi Livni tirsdag for å drøfte forslaget.

Olmert sa tirsdag, som et svar på ryktene om en mulig våpenhvile, at offensiven mot Gazastripen vil fortsette så lenge som nødvendig.

- Gaza-offensiven har begynt og vil ikke slutte. Inntil vi har nådd målene våre, fortsetter vi etter planen, sier Olmert om forslaget ifølge Haaretz.

- Forberedt på uker med kamp
Tidligere i dag kom beskjeden om at Israel har sendt minst 18 bomber mot regjeringsbygninger i Gaza by. Både utenriksdepartementet, finansdepartementet og et sentralt sikkerhetsbygg ble truffet.

Statsminister Ehud Olmert har tidligere i dag sagt at luftangrepene bare er det første av flere angrep som har blitt godkjent. Israelske soldater samler seg fremdeles nær Gazastripen.

Samtidig har både Israel og Hamas presisert at de ikke ønsker noen fredsavtale. Israels viseforsvarsminister Matan Vilnai sier til israelsk radio at landet er rede til å fortsette offensiven i Gaza «i ukevis», ifølge NTB.

— Vi er forberedt på en lang konflikt og på uker med kamp, sa Vilnai.

Over 1700 personer er også skadd i angrepene mot Gazastripen. Sjefen for ambulansetjenesten på Gazastripen, Moaweya Hassanein, sier at tilstanden er alvorlig for 400 av dem som er blitt såret siden de israelske angrepene begynte lørdag, ifølge NTB.

Rundt 100 personer er flyttet til sykehus Egypt etter at grensa ble åpnet for skadde i går.

Truer med nye angrep
Hamas har også fortsatt å sende raketter mot Israel tirsdag, og 700 000 personer er innen rakettenes rekkevidde, anslår det israelske forsvaret. Angrepene har ført til at tre sivile israelere og en soldat er drept.

Ifølge Haaretz har palestinske raketter truffet mål lengre østover  enn noensinne før, da en rakett traff byen Rahat. Hamas? væpnede gren truer  med rakettangrep dypere inn i Israel enn noen gang før dersom Israel fortsetter angrepene mot Gazastripen, ifølge NTB.

— Vi sier til fiendens ledere: Hvis dere fortsetter med angrepene deres, vil vi slå til med våre raketter lenger inn enn de byene vi har rammet til nå, sa en maskert talsmann for Essedine al-Qassam-brigadene, Hamas? væpnede gren

Kamper på Gazastripen

• I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men greide ikke å etablere kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene og militsgruppene på Gazastripen.

• I 2007 kom det til væpnede sammenstøt som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av Gazastripen.

• Militante palestinere, en stor del av dem Fatah-tilhengere skjøt det neste året over 4.000 raketter og granater mot Israel. Fire israelere ble drept. * Israel gjennomførte i samme periode hyppige militæraksjoner mot Gazastripen, som kostet hundrevis av palestinere livet, mange av dem sivile. * I juni 2008 ble Israel og Hamas enige om en seks måneder lang våpenhvile. Hamas anklaget Israel for å ha brutt våpenhvilen og nektet å forlenge den da den utløp 19. desember.

• Etter nye rakettangrep innledet Israel 2. juledag et storangrep mot Gazastripen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer