VELGER Å UNNGÅ MEDIENE: Eirik Jensen er fengslet i full isolasjon men kan oppsiktsvekkende nok velge selv om han skal lese om sin egen sak i avisene før avhør og se TV-nyhetene, men har ifølge forsvareren valgt å unngå dette. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VELGER Å UNNGÅ MEDIENE: Eirik Jensen er fengslet i full isolasjon men kan oppsiktsvekkende nok velge selv om han skal lese om sin egen sak i avisene før avhør og se TV-nyhetene, men har ifølge forsvareren valgt å unngå dette. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Vi forutså ikke den massive medieomtalen

Spesialenhetens tabbe gjør at fengslede Eirik Jensen selv bestemmer om han skal lese aviser og se tv før hvert avhør om han ønsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da politioverbetjent Eirik Jensen (56) ble framstilt for varetektsfengsling 25. februar fikk Spesialenheten medhold i at Jensen skulle fengsles i full isolasjon. I tillegg til forbud mot brev og besøk er den korrupsjonssiktede politimannen dermed i minst to uker også helt avskåret fra kontakt med andre innsatte.

Det har trolig skjedd med henvisning til at etterforskerne vil være helt sikre på at han ikke kan «forspille bevis» ved for eksempel å bruke andre til å formidle beskjeder til vitner.

Trodde på mindre dekning I alvorlige saker der politiet regner med mediedekning er det også vanlig at politiet begjærer helt eller delvis forbud mot tilgang til tv, radio og aviser, for at siktede ikke skal kunne tilpasse forklaringen sin før avhør. Dette droppet Spesialenheten i forrige uke, og dermed er det opp til Jensen selv om han fortløpende vil følge den svært omfattende mediedekningen av sin egen sak.

- Vi i Spesialenheten hadde ikke forutsett at medieomtalen skulle bli så massiv, og at siktede kom til bli identifisert så tidlig. Det er alt jeg kan si om dette, sier etterforskningsleder Liv Øyen ved Spesialenheten for politisaker til Dagbladet.

Hun bekrefter at det ikke ble begjært medieforbud under fengslingsmøtet, men ville i ettermiddag ikke kommentere problemstillingen ytterligere.

- Helt ubegripelig Jensen har frontet kampen mot organisert kriminalitet i en årrekke og er en av de mest kjente politilederne i landet.

Bare at en tjenestemann i politimesterens strategiske stab er siktet og pågrepet for grov korrupsjon er regnet som en av de største politiskandalene i Norge noensinne. Det er ventet at etterforskningen uansett utfall kan føre til uavhengige granskninger av Oslo politidistrikt og andre etater, og siktelsen mot Jensen har bare den siste uka ført til hundrevis av artikler og innslag fordelt på alle store medier.

Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, er svært overrasket over begrunnelsen for det manglende medieforbudet.

- Det er svært overraskende at Spesialenheten ikke kalkulerte med en massiv mediedekning av dette. De kjente jo til påstandene fra det mye omtalte vitnet i detalj. For meg er det helt ubegripelig at de ikke forstå at en så stor hasjsak - der en politimann anklages for medvirkning til smuglingen - ville få stor oppmerksomhet, sier Hagen til Dagbladet.

Han opplyser at Jensen på eget initiativ ennå unngår mediedekningen, blant annet for at ingen skal kunne beskylde ham for å hente opplysninger derfra inn i avhørene.

- Har fortsatt ikke vist noen interesse for å få aviser, radio eller tv på cella, sier Hagen i kveld.

Også den tidligere drapsetterforskeren Finn Abrahamsen mener det er oppsiktsvekkende og merkelig at Spesialenheten ikke begjærte medieforbud i fengslingsmøtet.

- Generelt er det vanlig med medieforbud i slike saker. Det virker pussig, men det er stadig mer som virker pussig i denne saken. Man kan begynne å lure, men spesialenheten må ha skjønt at dette ble en stor sak i mediene. Da er det viktig at de har kontroll på informasjonen, hvis ikke kan det svekke saken, sa Abrahamsen til TV 2 på lørdag.

- FORUTSÅ IKKE: Etterforskningsleder Liv Øyen opplyser at Spesialenheten ikke forsto at det kom til å bli massiv mediedeikning av Eirik Jensen-saken
- FORUTSÅ IKKE: Etterforskningsleder Liv Øyen opplyser at Spesialenheten ikke forsto at det kom til å bli massiv mediedeikning av Eirik Jensen-saken Vis mer