- Vi forventer at løftene om mer skotsk innflytelse følges opp umiddelbart

Alex Salmond takker samtidig alle som stemte ja til uavhengighet.

TAKKET FOR STEMMENE:  Skottlands førsteminister og nasjonalistleder, Alex Salmond, roser skottene for oppslutningen rundt valget. Foto: REUTERS/Russell Cheyne
TAKKET FOR STEMMENE: Skottlands førsteminister og nasjonalistleder, Alex Salmond, roser skottene for oppslutningen rundt valget. Foto: REUTERS/Russell CheyneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Takk til Skottland for 1,6 millioner stemmer for skotsk uavhengighet, sa førsteminister og nasjonalistleder Alex Salmond da han innrømmet nederlaget fra talerstolen i Edinburgh tidlig fredag morgen.

Stemmene fra 31 av 32 valgkretser viser resultatene at 55,42 prosent sa nei til uavhengighet, mens 44,58 prosent sa ja.

Salmond sier han «aksepterer folkets dom» og ber Skottland akseptere den demokratiske avgjørelsen til det skotske folk. Han hyller samtidig det skotske folk for den rekordhøye valgdeltakelsen.

- En valgdeltakelse på 86 prosent er blant de høyeste i den demokratiske delen av verden, i et hvilket som helst valg eller avstemning gjennom historien, sier Salmond, ifølge BBC.

Han forventer nå at Westminister holder det de har lovet.

- Skottland forventer at løftene om mer skotsk innflytelse blir fulgt opp umiddelbart. Vi har blitt lovet en ny Skottland-lov innen 27. mars. Alle skotter kommer til å kreve at tidsrammene blir holdt, sier han.

Storbritannias visestatsminister Nick Clegg sier til BBC at han er svært glad for at nei-sida fikk flertall.

- Jeg er henrykt over at det skotske folk har fattet beslutningen om å sikre vår familie av nasjoner for de framtidige generasjoner. I en farlig og usikker verden er jeg ikke i tvil om at vi er sterkere og tryggere sammen enn det vi ville ha vært om vi var delt, sier Clegg.

Resultatet vil fjerne den politiske usikkerheten mellom London og Edinburgh, mener ekspert.

- Mer eller mindre all makt vil bli overført til det skotske parlamentet, bortsett fra forsvars- og sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, sier førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til NTB.

"