- Vi forventer bare døden for nordmennene

Enka etter sjåfør Abeidi Kasongo ber om dødsstraff for Tjostolv Moland og hans 27-årige kamerat.

VIL HA PENGER:  Bibich Olendge Kasongo (27) har mistet mannen sin, og barna (f.v) Dora (14), Rachelle (5), Dan (3), Ruth (1), Erick (11) og Egeni har mistet sin far.  Foto: Espen Røst
VIL HA PENGER: Bibich Olendge Kasongo (27) har mistet mannen sin, og barna (f.v) Dora (14), Rachelle (5), Dan (3), Ruth (1), Erick (11) og Egeni har mistet sin far. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): Bibich Olendge Kasongo (27) sitter med datteren Ruth (1) på fanget. De har mistet en mann og en far. Moren ser Dagbladet i øynene.

– Vi forventer bare døden for de to nordmennene, sier hun.

– Ber om dødsstraff
Rundt henne sitter fem andre barn som også har mistet faren sin. Han ble skutt da han skulle kjøre Tjostolv Moland (28) og hans 27-årige kamerat mot Uganda. Kongolesiske militære påtalemyndigheter er sikre på at det var nordmennene som drepte seksbarnsfaren Abeidi Kasongo, men de norske mennene sier sjåføren ble skutt da bilen ble angrepet.

– Hvis familien min hadde klart å få fatt i dem, hadde de vært døde på et blunk.

Det er en reell sjanse for at enka får medhold i sitt krav om en dødsdom. I Dagbladet søndag sa sjefen for de militære påtalemyndigheten i området, oberst Jacob Samwaka, at han kommer til å be om dødsstraff for de to.

Men ingen dødsdom har blitt fullbyrdet i Kongo siden 2003.

Omgitt av barna sine forteller hun om den verste dagen i hennes liv.

– Han sa bare at han skulle kjøre til Bunia, sier hun.

Han fortalte ikke noe om hvem som hadde leid ham eller hva de skulle i byen. Byen Bunia ligger rundt 70 mil fra Kisangani, like ved grensa til Uganda.

– Det var første gang han dro den veien. Abeidi sa at han ville være tilbake etter fire-fem dager.

Mannen hennes jobbet hardt for familien.

– Jeg var hjemme da moren min kom og fortalte hva som hadde skjedd. Jeg mistet besinnelsen da jeg fikk nyheten. Alt gikk i svart, sier hun.

Krever fire mill.
– Situasjonen er veldig alvorlig for oss. Jeg har ikke jobb. Hvordan skal jeg kunne skaffe mat til familien. Vi var avhengige av pengene Abeidi tjente.

Hun mener familiene til nordmennene som er tatt for drapet nå har et ansvar for dem. Hun overlater snakkingen til Abeidis bror, Alonga Nathan, når samtalen kommer inn på penger.

– Vi trenger et hus som er stort nok til Bibich og barna. Og så trenger vi et hus til for andre i familien som vi nå blir avhengige av.

Han anslår at et hus koster 50 000 dollar. Men i tillegg vil han ha penger som kan betale for oppvekst og utdannelse til alle de seks barna som nå har mistet sin far.

– Vi vil ha en halv million dollar til dette, sier han.

Kravet fra familien, på to hus og penger til oppvekst, blir dermed på 600 000 dollar, eller rundt fire millioner kroner, til sammen.

– Nordmennene drepte mannen min. Familiene deres må innse at de skylder oss dette, sier enka.

DREPT:  Sjåføren Abeidi Kasongo sa til sin familie at han skulle være borte i fire-fem dager da han skulle kjøre Tjostolv Moland til byen Bunia. Men han kom aldri hjem. Foto: Privat
DREPT: Sjåføren Abeidi Kasongo sa til sin familie at han skulle være borte i fire-fem dager da han skulle kjøre Tjostolv Moland til byen Bunia. Men han kom aldri hjem. Foto: Privat Vis mer