- Vi forventer flere angrep

Forsvaret i Sverige planlegger tiltak i disse dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Vi regner med at vi vil se en økning i antall angrep slik vi opplevde i dag. Det er et økende trusselbilde om dagen, sier informasjonsmedarbeider Kristina Åstrand Bohman i det svenske Forsvaret til Dagbladet.no.

Det var i 07.30-tida norsk tid i dag at den norske etterretningsoffiseren og tre medsoldater kjørte i en upansret bil fra leiren i Mazar-e Sharif på vei til den norske leiren i Meymaneh. Cirka sju kilometer på veien ble kolonnen angrepet.

Den norske offiseren, som ifølge Adressa.no, er fra Nord Trøndelag, ble raskt fraktet til sykehus i Mazar-e Sharif. Mannen ble erklært død cirka klokka 10.00.

TOTALVRAK: Lokale afghanske innbyggere ser på vraket av bilen som ble ødelagt i eksplosjonen, der en norsk stabsoffiser i e-tjenesten ble drept. Foto: AP Photo/Eltaf Najafizada/SCANPIX
TOTALVRAK: Lokale afghanske innbyggere ser på vraket av bilen som ble ødelagt i eksplosjonen, der en norsk stabsoffiser i e-tjenesten ble drept. Foto: AP Photo/Eltaf Najafizada/SCANPIX Vis mer

Lager tiltaktsplan
Taliban har tatt på seg ansvaret og hevder det var en selvmordsbomber som sto bak. Dette har ikke Forsvaret bekreftet og har så langt uttalt at det dreier seg om en veibombe.

Hendelsen skjedde i et område som de svenske styrkene har ansvaret for. De leder også den pågående etterforskningen på åstedet.

- Vi sitter i disse dager å vurderer tiltak for å forberede oss mot og forhindre det økende trusselbildet. Når våren kommer og det blir varmere i været, øker også antall angrep, sier Bohman, som viser til det norske forsvaret til å uttale seg om etterforskningen på stedet.

For nøyaktig én uke siden ble svenske soldater og afghansk politi utsatt for et ild- og granatangrep i det samme området. Hendelsen skjedde cirka 30 kilometer vest for Mazar-e Sharif. Det er foreløpig uklart hvor langt unna dagens angrep denne hendelsen var. Ingen ble drept i angrepet.

NORDMANNEN SATT I DENNE BILDEN: Dette er bilen den norske etterretningsoffiseren satt i da den ble angrepet. Foto: Forsvaret/Scanpix
NORDMANNEN SATT I DENNE BILDEN: Dette er bilen den norske etterretningsoffiseren satt i da den ble angrepet. Foto: Forsvaret/Scanpix Vis mer

- Alltid en risiko
Dersom dagens angrep var et selvmordsangrep, er det første gang det har skjedd i akkurat dette området, ifølge Bohman.

- Det er alltid en risiko i dette området, men vi gjør hva vi kan for å unngå at slik ting skjer, sier hun.