- Vi frykter at de vil drepe dem, en etter en

Norsk Al Jazeera-journalist holdes fanget av Khadafis sønn. Kollegaer og familie er svært bekymret.

FANGET AV KHADAFIS SØNN: Den norske Al Jazeera-journalisten Ammar Al-Hamdan (t.v) holdes fanget i Libya. Her med kollega Samir Shatara og to svenske kollegaer. Foto: Al Jazeera.
FANGET AV KHADAFIS SØNN: Den norske Al Jazeera-journalisten Ammar Al-Hamdan (t.v) holdes fanget i Libya. Her med kollega Samir Shatara og to svenske kollegaer. Foto: Al Jazeera.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kollegaene til den norske Al Jazeera-journalisten Ammar Al-Hamdan som er tatt til fange i Libya, frykter for livet hans etter at de utenlandske styrkene gikk til angrep i går.

- Vi frykter reaksjonen fra libyske myndigheter etter angrepet. At de vil drepe en etter en, eller bruke dem i konflikten på annen måte, sier Samir Shatara ved Al Jazeeras Oslo-kontor til Dagbladet.

- Vi og kona og broren hans er svært bekymret. Vi får høre at de har det bra, men vi vet ikke, sier Samir Shatara.

Fanget av Khadafis sønn
Ammar Al-Hamdan er opprinnelig fra Irak, men har bodd i Norge siden 2003. Han har også jobbet for avisa Ny Tid og er gift med en kjent, norsk journalist.

Ammar Al-Hamdan var på jobb for Al-Jazeera da han og tre kollegaer fra Mauretania, Storbritannia og Tunisia ble pågrepet 7. mars. Ifølge Samir Shatara er det en gruppe ledet av Muammar Khadafis nest eldste sønn, som holder journalistene fanget.

- Det er en gruppe ledet av Siaf-al-Islam som holder dem fanget, sier Shatara til Dagbladet.

Høyt spill
Nå pågår det arbeid på høyt diplomatisk nivå for å få journalistene løslatt.

- Tre arabiske presidenter, deriblant den mauretanske, jobber sammen med oss, sier Shatara.

Ingen har snakket med Al-Hamdan direkte etter 7. mars.

- Han ringe meg i sekstida den kvelden og sa at de befant seg på et farlig sted som var under angrep. Al Jazeera ville ha dem ut av Libya og over til Tunisia. Så mistet vi kontakten, sier Samir Shatara til Dagbladet.

Først tre dager seinere, 10. mars, fikk Al Jazeera bekreftet at de var tatt til fange. Saken ble kjent først i går, og årsaken er at Al Jazeera gjennom andre kanaler har ligget i forhandlinger om løslatelse av journalistene. Men i går gikk fristen ut.

- De har gitt oss flere løfter om løslatelse, men de er fortsatt fanget. Vi kan bare håpe at de blir løslatt snart, sier Samir Shatara.

-
-