- Vi frykter at det skal gå nye ras

Store nedbørsmengder og mindre jord- og steinras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder eller informasjon om rasene? Send mms/sms til 2400 eller epost til 2400@dagbladet.no.

(Dagbladet.no): Store nedbørsmengder og mindre jord- og steinras førte til at 20 bolighus i Gjesdal kommune i Rogaland måtte evakueres natt til i dag.

Høy vannstand i elva og mye regn gjorde situasjonen uoversiktlig og førte til at politiet valgte å evakuere 20 boliger øst i Oltedal. De første meldingene om situasjonen kom klokken 3.15.

Per Inge Høiland er én av dem som er evakuert.


- Det er jo ikke noe kjekt dette her, men det ser ut til at de har kontroll. Det var en god del vann i kjelleren på huset, men vi har jo kommet oss ut av huset og i sikkerhet, sier han til Dagbladet.no.

Men politi og redningsmannskaper frykter nye ras.

Veien stengt
- Vi frykter at det skal gå nye ras, eller at veien skal gli ut på grunn av store nedbørsmengder. Men det er ikke fare for at vi må evakuere flere hus, forteller operasjonsleder Tom Knudsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Hvor mange personer som er evakuert fra de 20 husene, er ikke klart. Men alle skal være varslet og i sikkerhet.

DRAMATISK: Beboere fra mer enn 20 hus ble i natt evakuert på grunn av store mengder nedbør og fare for ras. Foto: Jan Ove Høgsveen
DRAMATISK: Beboere fra mer enn 20 hus ble i natt evakuert på grunn av store mengder nedbør og fare for ras. Foto: Jan Ove Høgsveen Vis mer

Brannvesenet jobber med å pumpe vannet ut av kjellerne, men dette arbeidet kan pågå langt utover formiddagen.

- Vi har fått en del flere pumper opp til området og vil forsøke å lede vannet til andre kanaler. Arbeidet vil pågå i mange, mange timer, sier Svein Nesse, vakthavende i Sør-Rogaland brannvesen til Dagbladet.no.

Riksvei 45 gjennom Oltedal er stengt som følge av oversvømmelsen. Omkjøring skjer via Gloppedalen.

Undersøke fare for nye ras
Ved 7.30-tiden var det usikkert når de evakuerte kunne få flytte hjem igjen, eller når veien kan åpnes. De er innkvartert på et bo- og aktivitetssenter i nærheten.

En geolog fra Oslo er på vei for å bistå i arbeidet, men det er usikkert når han ankommer bygda. Området over bebyggelsen skal kartlegges for å vurdere om det forsatt er rasfare.

- Det er hørt noe rumling og det kan være at det er noe løs stein. Derfor vil en geolog komme for å se på fjellsiden, sier Øverland til tv2nyhetene.no.

- Vi frykter at det skal gå nye ras
VEIEN SPERRET: Riksvei 45 gjennom Oltedal er stengt som følge av oversvømmelsen. Brannvesenet jobber nå med å lede vannet vekk.