«Vi frykter at en hel generasjon står klar til å sprenge seg sjøl.»

Ei gruppe palestinske barn ble forelagt et bilde av ei jente som dagdrømmer. - Hva tenker hun på? ble de spurt. - Selvmordsaksjon, svarte 24 prosent av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GAZA (Dagbladet): Det var Gazas eneste senter for mental helse, Gaza Community Mental Health Programme, som gjennomførte undersøkelsen blant barna.

- 24 prosent sier at de tenker på å utføre en martyraksjon (selvmordsaksjon). Dette er et resultat av at barna opplever traumatiske opplevelser så godt som hver eneste dag. Vi ser mange farlige tegn, sier Husam el-Nounou.

EL-NOUNOU HAR

jobbet på mentalhelsesenteret i Gaza 12 år. Situasjonen i Gaza har vært vanskelig i årevis, men blir stadig mer blodig. Det merkes på barna.

- Jeg tror det er mange i verden som ikke skjønner konsekvensene av den pågående konflikten. Dagens selvmordsaksjonister var barn under den første intifadaen (1987- 93). Vi aner ikke hva barna av denne intifadaen vil gjøre, men jeg frykter det kan ta fyr overalt i verden, sier el-Nounou.

Den første intifadaen startet som et folkelig opprør i Gaza i 1987 etter 20 års okkupasjon, og ble avblåst etter signeringen av Oslo-avtalen i 1993. Den pågående intifadaen startet i september 2000, og er mye mer voldelig enn den forrige. Minst 2537 palestinere har mistet livet, og 23986 personer er skadd de siste tre åra, viser tall fra palestinsk Røde Halvmåne.

- Vi frykter at en hel generasjon står klar til å sprenge seg sjøl. Når som helst. Hvor som helst. Barna kjenner bare til undertrykkelse, død og sult, sier el-Nounou.

I OVERBEFOLKEDE GAZA

er det barn overalt. Det finnes ikke mange parker eller bilfrie utearealer, så de støvete og trange gatene fungerer som barnas lekeplass. Når israelerne bomber en bil med Hamas-medlemmer, strømmer barna til. De som er for nær bilen når bomba går av, blir skadd eller drept.

- Barna blir mer og mer nervøse og sinte, og de uttrykker følelsene sine på en voldelig måte. Når vi ber dem tegne, lager de bare bilder av stridsvogner, husødeleggelser og død, sier el-Nounou.

Hver eneste dag tikker korte meldinger ut fra nyhetsbyråene: «Minst én palestiner ble skutt og drept av israelske soldater sør på Gazastripen søndag morgen, sier en israelsk militær kilde. En palestinsk tenåring døde søndag av skadene han pådro seg i et israelsk raid i Gaza by i forrige uke.»

DE SISTE TO

ukene har et titall palestinere, inkludert flere barn, blitt drept i israelske aksjoner i Gaza og på Vestbredden. Langt over hundre er skadd. Og ytterligere barn er traumatisert etter å ha vært i nærheten av aksjonene.

- Barn tisser i senga når de sover. De er voldelige mot hverandre og har vanskelig for å konsentrere seg. Barna lever under kontinuerlig stress og frykt og kjenner ikke annet. Vi aner ikke hvilke konsekvenser dette vil få, men jeg frykter det verste, sier el-Nounou.

TRAUMATISK: Palestinske barn er jevnlig i nærkontakt med død, sorg og husødeleggelser. Mange gjennomgår traumatiske opplevelser daglig. Øverst til venstre er det lillebroren til Hamas-medlemmet Samir Fouda (22) som sørger. Fouda ble drept etter at han angrep bosettingen Netzarim i Gaza fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer