- Vi frykter det som står foran oss

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen oppfordret i ettermiddag mediene til å trå varlig når rettssaken mot Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen starter mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et tredvetalls pressefolk møtte i ettermiddag bistandsadvokatene til de pårørende i Baneheia-saken Jostein Sørstrønen, faren til den drepte Stine Sofie Sørstrønen (8), var også til stede.

- Vi frykter det som står foran oss, sa Sørstrønen til pressen. Møtet var kommet i stand for å skape en dialog om pressens dekning av saken og kanskje også dempe de etterlattes frykt.

Familiene til Stine Sofie og den to år eldre Lena Sløgedal Paulsen har selv valgt å bli skjermet for detaljer etterforskerne har avdekket om drapet på de to jentene 19. mai i fjor. Nå er de redde for at gruvekkende informasjon skal nå dem via mediene.

- Var redde

- Vi vet at de har vært fryktelig redde, Lena og Stine-mor, sa Jostein Sørstrønen til pressen i dag. Selv velger han å reise bort fra Kristiansand under rettssakens åpningsfase.

De etterlatte og deres advokater ber innstendig pressen om å unngå detaljerte beskrivelser av hendelsesforløpet og hvilke overgrep de to venninnene ble utsatt for.

- Det er skjebnen til våre to små prinsesser dere skriver om, sier Sørstrønen.

På dagens møte fikk de etterlatte mange forsikringer. Redaktørene i NRK Sørlandet og avisa Fædrelandsvennen understreket riktignok at de selv må ta beslutningene om hva som skal publiseres. Men de framholdt samtidig at norsk presse ikke har tradisjon for å bringe videre nærgående detaljer i slike saker og at det ikke vil skje i en særdeles grov sedelighets- og drapssak der to små jenter var ofrene.

Lukket rett

Ivar Sveen er bistandsadvokat for Lenes familie. Sveen fortalte i dag at han vil be om lukkede dører når rettssaken starter klokka 9.30 mandag. Begrunnelsen er hensyn til privatlivets fred og de to småjentenes minne.

Begjæringen tar ikke sikte på å stenge pressen ute, framholdt bistandsadvokaten. Hensikten er å hindre at vanlige tilhørere skal slippe inn når det senere i rettssaken eventuelt blir plass til dem i det lille rettslokalet, sa han.

Men Sveen mente likevel at det kan bli aktuelt å be om restriksjoner på pressens adgang hvis journalistene begår overtramp. Pressens deltakere på kveldens møte advarte mot å legge opp til advokatstyring av den offentlige omtalen.