- Vi frykter for livet

ASKER (Dagbladet): Sykepleieren som våknet av husbrann 1. juledag, har sammen med en annen kollega klaget Asker-politiets etterforskning inn til Statsadvokaten. I seks måneder har familiene levd med trusler, ildspåsettelser og frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da familien til sykepleieren ble vekket av en nabo 1. juledag, var det andre gang på fire måneder de våknet til brann i soveromsveggen. Siden juni i år har hverdagen for familien og kollegaens familie vært preget av trusler og frykt. Politiet etterforsker begge brannene som mordbrannforsøk. En tidligere kollega, nå assistentlege ved et sykehus i Oslo, er siktet for trusler.

- Situasjonen gjør at det eneste du tenker på er at du nå har barn som stabler murstein på strategiske steder rundt omkring i huset. Sønnen legger et balltre under senga hver kveld. Datteren min fra forrige ekteskap får ikke besøke meg fordi det ikke er trygt. En uvirkelig situasjon, sier den 43-årige sykepleieren.

Frykt

Sykepleierkollegaen i sofaen tar ordet:

- Når en familie opplever slike katastrofer i hjemmet sitt, i en relativt fredelig kommune som Asker, så forventer man at politiet ville engasjere seg på en helt annen måte enn de har gjort i denne saken. Vi ber gang på gang om tilbakemelding uten å få respons. Vi ber bare om trygghet, sier kollegaen. Aller helst ville familiene hatt politibeskyttelse. Politiavdelingssjef Bjørn Vestli avviser at Asker politistasjon kan tilby slik assistanse.

- Denne saken har pågått over en periode på et halvt år. Vi har ikke kapasitet nok til å dekke et slikt vakthold.

- Mener du selv familien trenger politiets beskyttelse?

- I ettertid kan man alltid si det. Men når det gjelder så spredte tidsrom så har vi ikke sjans til å overvåke to familier hele tida, sier Vestli.

Nattevakt

Kollegaen til sykepleieren har sittet ute i buskene og holdt vakt i minst ni netter. Hagla har fast plass under senga. Frykten slipper ikke taket. Han har skrevet flere brev til Asker og Bærum politikammer. Det siste hadde tittelen «Klagebrev på politiarbeide ved Asker politistasjon». Det ligger som vedlegg i brevet til Statsadvokaten.

- Vi krever at saken løftes opp på et høyere nivå, til et organ som har vilje og engasjement til å ta tak i saken, sier kollegaen.

Natt til 24. juli fikk kollegaen inngangsdøra pepret med hagl. Hans mor lå alene og sov i andre etasje. Politiet setter mordbrannforsøkene og skuddene i sammenheng med at de to sykepleierne brøt samarbeidet med assistentlegen som er siktet for truslene.

Samarbeidet

- Vi vil ta den trusselsiktede assistentlegen inn til avhør når han kommer tilbake fra utlandet i begynnelsen av januar. Vi har ingenting i dag som knytter ham til mordbrannforsøkene, sier politiavdelingsleder ved Asker politikammer Bjørn Vestli.

Sykepleierne hjalp assistentlegen med å tilrettelegge en psykiatrisk omsorgsbolig for en stiftelse. De avbrøt samarbeidet i mai i år, etter uenigheter om driften. Noen måneder seinere startet de to sykepleierne opp for seg selv, med en tilsvarende psykiatribolig. Truslene begynte før aksjeselskapet ble etablert. 22. juni i år kom en telefon.

- En mannsstemme sa at jeg ikke hadde behandlet en venn av ham med respekt. «Jeg pleier å sitte inne for slike forhold,» fortalte han meg, sier kollegaen og fortsetter.

- Jeg trodde først det var trusler fra en tidligere psykiatrisk pasient. Men da han sa at «dette handler om psykiatri og konkurranse», ante jeg hvor truslene kom fra.