Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi frykter ulven uten grunn

Sjansen for å bli angrepet av ulv i Skandinavia er meget liten, fastslår forskere. Men det gjør ikke folk mindre redd for ulv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er åpenbart at ulven kan bli farlig, hvis omstendighetene er slik, men sjansen for at noen blir angrepet av ulv i Skandinavia, er meget liten, sier forsker John Linnell ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Aftenposten.

Linnell er en av forskerne som fredag presenterer resultatene av den mest omfattende kartleggingen som er gjort i Norge, av hvor farlig ulven er for mennesker.

Forskerne sier de ikke har funnet fram til alle tilfeller av ulveangrep på mennesker i Norge, men listen over kartlagte tilfeller viser at det siste troverdige tilfellet av ulveangrep med døden til følge skjedde så langt tilbake som i 1800.

Tross tallenes klare tale, er mange av oss redd for ulv. 48 prosent er svært redd for ulv, mens 40 prosent er litt redd for ulv. Ifølge forskerne har redselen flere forklaringer, blant annet at ulven er aktiv om dagen og beveger seg i åpent lende nær folk, samt at ulven ofte beveger seg i flokk.

Dessuten blir ulven av mange sett som symbol på alt som truer livsgrunnlag og livskvalitet.

- Folk kan ikke skyte Verdens handelsorganisasjon eller distriktspolitikken. Men de kan skyte ulven, sier seniorforsker Tore Bjerke.<> Den nye rapporten viser også at bare 23 prosent godtar å leve mindre enn ti kilometer fra ulveområder.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!