- Vi frykter vi vil avdekke flere lovbrudd i år enn i fjor

De tre neste ukene skal LOs sommerpatrulje besøke arbeidsplasser hvor ungdom jobber.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt besøkte Tusenfryd sammen med Ulf-Terje Eliassen og Mandana Yousefi fra LOs sommerpatrulje. Her er de sammen med Tusenfryd-ansatte Hanna Arnesen (17), Maximiliano Horta (19) og Thomas Staavi Bakken (22).  Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt besøkte Tusenfryd sammen med Ulf-Terje Eliassen og Mandana Yousefi fra LOs sommerpatrulje. Her er de sammen med Tusenfryd-ansatte Hanna Arnesen (17), Maximiliano Horta (19) og Thomas Staavi Bakken (22). Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor avdekket LOs sommerpatrulje lovbrudd hos omtrent en av fem bedrifter de besøkte. I de store byene var prosentandelen betydelig høyere.

- Vi ser at arbeidsforholdene for unge stadig blir tøffere, og frykter vi vil avdekke flere lovbrudd i år enn i fjor. Vi håper selvfølgelig ikke det, men jeg er redd vi kommer til å se grove tilfeller i år også, sier Torbjørn Ness, faglig ungdomssekretær i LO med ansvar for sommerpatruljene i Oslo og Akershus.

Han trekker fram økt arbeidsinnvandring fra et kriserammet Europa som noe av årsaken - unge mennesker som er avhengig av å jobbe er lettere å utnytte.

- Det kommer fryktelig mange ungdommer fra et kriserammet Europa, hvor det er høy arbeidsledighet. De er avhengige av å jobbe, og her i Norge får de jobb. Dette vet en del arbeidsgivere å utnytte.

- Det vi reagerer mest på at utnytting av veldig unge mennesker. Vi har sett mange under 18 år jobbe mye kvelds- og nattevakter, og jobbe 15 timer, men bare få betalt for åtte. Mange jobber uten kontrakt, og noen får sparken uten grunn. Vi har også møtt mange som ikke får lønnsslipper og jobber svart, spesielt innenfor restaurantbransjen.

Mye overtid På Tusenfryd i Ås møtte Mandana Yousefi, Ulf-Terje Eliassen og Kamilla Hagen Lunden i dag ansatte og snakket om arbeidsforholdene. Tusenfryd har 31 faste ansatte, og hele 750 sesongarbeidere.

Yousefi understreker at de har en god dialog med Tusenfryd, og at fornøyelsesparken har vært flinke til å følge opp ting de har påpekt tidligere..

- Det som er fint her er det gode miljøet. Vi har mulighet til å møte andre på samme alder på tvers av avdelingene. Vi har fotballturneringer og andre hyggelige arrangementer, forteller Maximiliano Horta (19), som jobber i fornøyelsesparken for tredje året på rad.

I løpet av sommeren vil sommerpatruljen i Oslo og Akershus besøke rundt 1000 arbeidsplasser hvor unge jobber. Yousefi forteller at de ofte møter på ungdom som jobber mye overtid uten å få betalt.

- Vi møter også mange under 18 år som jobber overtid, noe som faktisk ikke er lov. Det hender at arbeidsgiver ikke har satt seg godt nok inn i lovene, men som regel er det de unge som ikke kjenner godt nok til sine egne rettigheter, og da øker naturligvis sjansen for å bli utnyttet, sier Yousefi.

Når de er ute og snakker med ungdom om sommeren sjekker de om de har arbeidskontrakt, men også om de trives og har fått god nok opplæring i det de driver med.

- Det er en grunn til at unge oftere er utsatt for arbeidsulykker.

Utenlandsk ungdom Arbeidsminister Anniken Huitfeldt besøkte i dag Tusenfryd for å åpne den nye attraksjonen «Thors Hammer», og å snakke med sommerpatruljen og ansatte ved fornøyelsesparken.

- Det er utrolig viktig at ungdom får et fint møte med arbeidslivet. En jobb innebærer ansvar, mestringsfølelse, erfaring, samvær med gode kolleger og ikke minst gleden når den første lønna kommer inn på kontoen, sier arbeidsministeren.

Hun peker også på at utenlandske arbeidstakere og ungdom som skal jobbe for første gang er ekstra sårbare.

- Vi vet at ungdom som kommer rett fra utdanning og utenlandske arbeidstakere uten arbeidserfaring er ekstra sårbare. De har ofte lite kunnskap om reglene rundt helse, miljø og sikkerhet, og kjenner dårlig til rettighetene og pliktene i arbeidslivet.

- I dag vedtok faktisk Stortinget å gi seks millioner kroner ekstra til Arbeidstilsynet for oppfølging av nye arbeidstakere, sier Huitfeldt.