- Vi fulgte bare ordre

Amerikanske snikskyttere mistenkt for å ha lokket irakere til den sikre død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De amerikanske soldatene som er beskyldt for å ha lagt ut «agn» i form av militært utstyr for å lokke frem irakere, slik at de kan skyte de som henter utstyret, hevder sin uskyld, melder nyhetsbyrået AP.

Dagbladet.no skrev tirsdag om de amerikanske soldatene som skal stå bak den kontroversielle strategien.

Det var avisa Washington Post som avslørte taktikken fra et hemmeligstemplet dokument i forbindelse med den pågående rettssaken mot dem på en amerikansk base i Bagdad.

Bare en liten gruppe soldater skal ha kjent til den hemmelige taktikken som ble satt i verk i januar av det amerikanske forsvarets Army’s Asymmetric Warfare Group.

Evan Vela fra Idaho, Michael Hensley fra North Carolina er tiltalt for den ulovlige snikskyttingen. Velas forsvarer, Gary Myers, hevdet tidligere denne uka at snikskytterne ble beordret til å gå frem på denne måten av sine overordnede og at han bare fulgte disse.

Det amerikanske militære avviser at slike teknikker eksisterer.

En tredje soldat Jorge G. Sandoval fra Texas hevder han er uskyldig etter at han er tiltalt for å ha plassert våpen på irakiske lik for å dekke over drapene på dem. Han risikerer fengsel i livstid, skriver AP.

Det militære aktoratet sier at hendelsene skjedde separat i perioden april til juni i år, i nærheten av Iskandariyah, et sunniarabisk by, cirka fem mil sør for Bagdad.

BRUKER AGN: Amerikanske snikskytter lokker angivelige opprørere med agn, skriver amerikanske medier. Her sitter en snikskytter på post i Bagdad. Bildet er ikke tatt i forbindelse med saken. Foto: AFP PHOTO
BRUKER AGN: Amerikanske snikskytter lokker angivelige opprørere med agn, skriver amerikanske medier. Her sitter en snikskytter på post i Bagdad. Bildet er ikke tatt i forbindelse med saken. Foto: AFP PHOTO Vis mer