Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi fulgte reglene

Sersjant hevder Haditha-massakren var en ulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 19. november i år ble 24 irakiske sivile drept i en massakre i byen Haditha i Irak. Det var magasinet Time som først avslørte at de døde i Haditha ikke var tilfeldige ofre i en skuddveksling eller minefelle, slik amerikanerne først påsto.

En offisiell Pentagon-rapport levnet ingen tvil om at drapene var det verste kjente bruddet på krigens spilleregler i Irak så langt.

Blant minst 20 ubevæpnede ofre var en tre år gammel gutt og en mann som prøvde å flykte fra amerikanerne. Flere soldater kan bli tiltalt for drap.

Sersjant Frank D. Wuterich (26) ledet gruppa med soldater som gikk til aksjon mot flere sivile i Haditha. Gjennom sin advokat sier han at troppen ikke ville skyte noen sivilie med vilje, men at de fulgte militære regler. I tillegg hevder han at de aldri har prøvd å dekke over skyteepisoden, melder Washington Post.

Opprørt

Wuterich sier at troppen hans fulgte etter noen opprørere som skjøt på dem fra innsiden av et hus. Ifølge ham, var det ikke noen massakre, men en jakt fra hus til hus, som endte i en tragisk og kaotisk slagmark.

- Det vil alltid være hans mening at alt de gjorde den dagen var å følge regler og forpliktelser og å beskytte livene til de i troppen. Han er veldig opprørt over at folk kan tro at han og troppen er i stand til å drepe uskyldige sivile med vilje, sier advokaten Neal A. Puckett, som representerer Wuterich under etterforskningen som nå pågår.

Første uttalelse

BLODIG: Dette bildet skal ha blitt tatt to dager etter massakren i Haditha. Foto: AP/Scanpix
BLODIG: Dette bildet skal ha blitt tatt to dager etter massakren i Haditha. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Wuterichs detaljerte versjon av det som hendte i Haditha, er den første offentlige uttalelsen fra den amerikanske militær-troppen selv.

Hans versjon av det som hendte, står i strid med det naboene i Haditha selv har beskrevet. De har fortalt om en massakre av menn, kvinner og barn etter at en bilbombe drepte en amerikansk soldat.

Innbyggerne i Haditha har sagt at uskyldige sivile ble henrettet, at noen ba for livet sitt før de ble skutt og at også barn ble drept.

Foreløpig har tre offiserer fått sparken etter det som skjedde i Haditha.

DREPTE BARN: De amerikanske soldatene skal ha henrettet uskyldige menn, kvinner og barn.
OFFER: En mann sjekker kroppen til et av ofrene for Haditha-massakren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media