- Vi ga hverandre håp

Ole Martin Juul Slyngstadli (18) lovet å få Ina Libak (21) levende av øya. Det løftet holdt han.

REDNINGSMANN:  Ole Martin Juul Slyngstadli overlevde Utøyamassakren, og reddet samtidig venninnen ved å bære henne i sikkerhet. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
REDNINGSMANN: Ole Martin Juul Slyngstadli overlevde Utøyamassakren, og reddet samtidig venninnen ved å bære henne i sikkerhet. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Martin Juul Slyngstadli og Ina Rangønes Libak hadde møtt hverandre flere ganger i AUF-sammenheng. Sist fredag var de sammen på Utøya. De hadde nettopp blitt informert om bombingen i Oslo, og stemningen var anspent. Så kom skuddene.

Kom til å dø - Flere sprang rundt omkring, og det var full panikk. Jeg løp inn i huset og i spisesalen og ropte og prøvde å få folk til å legge seg ned. Noen trodde det bare var en spøk.

Plutselig så Slyngstadli venninna komme løpende ut fra hovedinngangen. Hun var skutt og redd.

- Jeg forsøkte alt jeg kunne for å roe henne ned. Jeg lovet henne at dette skulle gå bra.

Løp for livet Ina Libak var skutt flere steder av gjerningsmannen, men Slyngstadli var fast bestemt på å redde henne.

- Jeg knyttet genseren min hardt rundt det ene av såret hennes for å stoppe blødningene. Så løftet jeg henne opp og begynte å løpe.

- Jeg vet ikke hvor langt vi løp, men det føltes veldig langt. Det var adrenalinet som gjorde det mulig. Flere forsøkte å flykte samme vei som de to, men stoppet da de kom til en høy skråning.

- Jeg prøvde å få folk til å hoppe ned og gjemme seg med oss, men de turte ikke, sier 18-åringen.

Lå i skjul Slyngstadli og Libak fikk gjemt seg bak noen busker, og med hjelp fra flere fikk de stoppet de mange blødningene.

- Vi var mange som hjalp Ina. Anne-Berit Stavenes fra Norsk Folkehjelp var der, og hun visste hvordan man skulle stoppe blødningene. Uten det hadde det ikke gått, for hun blødde ganske kraftig. Også Karoline Bank, Jarl Riskgjell Gjerde, Kristoffer Tiovonen og Dana Berzinga var med og hjalp Ina.

Samtidig nærmet drapsmannen seg, og skuddene hørtes høyere og høyere.

- Vi kjente lukta av krutt, og visste at han var veldig nær. Det hørtes ut som om han kom rett mot oss, men så plutselig snudde han.

Et annet sted Under tiden hadde Slyngstadli ringt foreldrene flere ganger, og fortalt dem hva han følte for dem. Han beskriver noen dramatiske samtaler.

- Jeg hadde ikke tid til å tenke, tenkte bare «gjør». Jeg rakk ikke å være redd, men tenkte at vi måtte passe på hverandre. Da jeg ringte foreldrene mine derimot, var det som om jeg var et annet sted. Jeg fikk panikk og ble redd. Men så, da jeg la på igjen, var de tankene borte. Du har ikke tid til å være redd i en slik situasjon.

Skulle holde løftet I nesten halvannen time ble han og Ina liggende før hjelpen kom.

— Vi sa til hverandre at alt kom til å gå bra, vi ga hverandre håp. Jeg hadde bare en tanke i hodet: Det ville være bedre å være der med henne til slutten, enn at jeg resten å resten av livet måtte tenke på at jeg ikke reddet henne.

Flere operasjoner Fire dager etter terroren på Utøya besøkte Slyngstadli Ina Libak på sykehuset. Tilstanden hennes var stabil, og hun hadde hatt flere vellykkede operasjoner.

- Det er det beste jeg har sett. Jeg har aldri vært så glad. Å se familien hennes og henne, og smilene deres. Det var så utrolig godt.

Mange helter 18-åringen ønsker ikke å bli fremstilt som en helt, og er tydelig på at han ikke var unik under de dramatiske hendelsene på Utøya.

- Det var veldig mange som gjorde alt de kunne for å begrense omfanget av tragedien på Utøya, og det er det veldig viktig å få frem. Det var veldig mange helter, og noen av dem overlevde ikke.

REDDET: Ina Libak ble hardt skadet i terrorangrepet på Utøya, men overlevde.
REDDET: Ina Libak ble hardt skadet i terrorangrepet på Utøya, men overlevde. Vis mer