Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi går en hvit, men ikke problemfri jul i møte

- Vær ute, men bruk hodet, sier NVE.

SNØSKREDFARE: Meterologisk institutt gjør mange glade med meldinger om en hvit jul, men NVE er bekymret for snøskredfaren som lurer i det flotte været. Avbildet her er Gaustatoppen i Tinn kommune i Telemark. Foto: Gunnar Lier / NTB Scanpix
SNØSKREDFARE: Meterologisk institutt gjør mange glade med meldinger om en hvit jul, men NVE er bekymret for snøskredfaren som lurer i det flotte været. Avbildet her er Gaustatoppen i Tinn kommune i Telemark. Foto: Gunnar Lier / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ser ut til at store deler av Norge får en hvit jul med lave temperaturer. Men selv om mange setter pris på en snøfylt jul, gjemmer det seg også farer under det hvite dekket.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) driver varslingstjenesten Varsom.no som gir informasjon om skredfaren landet over. Akkurat nå er Vestlandet mest utsatt.

- Nå anbefaler vi at man holder seg unna terreng som er brattere 30 grader. Det er viktig at folk tar forbehold og det kreves mye kunnskap for å bevege seg ute nå, forteller Solveig Kosberg, vaktleder i NVEs snøskredvarsling.

Varsom.no opererer med fire faregrader, hvor 1 betyr liten snøskredfare, 2 betyr moderat, 3 er betydelig og 4 er lik stor skredfare. Kosberg forteller likevel at de fleste ulykkene skjer da faregraden er 3.

- Når vi har faregrad fire er det ofte så dårlig være at folk holder seg inne, men ved faregrad tre er det ofte fine skiforhold, så folk tar turen ut, forteller Kosberg.

Hun legger også til at selv om Vestlandet er mest utsatt nå, endrer dette bildet seg kontinuerlig. Derfor varsler tjenesten hovedsaklig kun for to dager frem i tid.

Utfordrende kjøreforhold
Det er ikke bare for skifolk at været kan skape trøbbel. Meteorologisk institutt melder også om vanskelige kjøreforhold flere steder i Norge og flere fjelloverganger kan måtte stenge. 

Mandag og tirsdag ventes det lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet på Vestlandet sør for Stad og i fjellet i Sør-Norge. Agder, Telemark, Buskerud og Oppland kan også få vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av vind, snøbyger og snøfokk.

Været kan variere kraftig i vårt langstrakte land, men noen fellestrekk finnes likevel. Det kan se ut til at det blir jevnt over kaldere lang hele Norge, noe som betyr at snøen som allerede har kommet, får bli.

Nord-Norge I Nord-Norge blir lille juleaften kald, og i alle de tre nordligste fylkene får vi nordøstlig periodevis liten kuling på kysten samt enkelte snøbyger.

- Det blir også snø på Helgeland og i grensetraktene til Nordland og delvis skyet oppholdsvær. Lengst sør i Nordland vil temperaturene på dagen før dagen krype ned til rundt minus 8, også blir det litt kaldere nordover, forteller vakthavende Statsmeteorolog for Nord-Norge, Marit Berger.

Juleaften blir fylt med snøbyger og vind langs kysten, mens de indre strøkene vil variere mellom delvis skyet og oppholdsvær. 

Et lavtrykk på vei inn mot nord i Nordland, mer nøyaktig Lofoten, kan gi litt nordvestlig vind. Natt til første juledag kan vinden ta seg opp og bli til sterk kuling og opp mot liten storm, forteller Berger.

Første juledag blir det en del vind på kysten av Nordland - opp mot sterk kuling fra vest og snøbyger. For resten av området holder været seg ganske likt. Dette betyr snøbyger i ytre strøk og stort sett oppholdsvær i indre strøk.

Andredag kommer rufseværet til nord. Det blir mer vind på kysten i både Troms og Finnmark. Kuling og nedbør i kyst- og fjordstrøk, mens lite eller ingen nedbør i indre strøk.

Østlandet På Østlandet og sørover opplyser statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes at snøen får lov til å ligge - i hvert fall til etter andre juledag.

- Vi får oppholdsvær lille juleaften og kanskje litt sol, men også noe tåke. Temperaturene vil ligge omtrent på minussiden, forteller Moxnes.

Juleaften ser det ut som om det kan komme noen lette snøbyger sør for Mjøsa, mens første og andre juledag kan bli klare og fine. 

- Første juledag klarner det opp og det kan bli en del sol. Temperaturen synker litt også, forteller Moxnes.

Mot lørdag og søndag kan det derimot komme noe nedbør, mest som snø bortsett fra i de kystnære strøkene. 

Vestlandet og Trøndelag For Vestlandet sin del får man en hvit jul dersom man har tenkt til å oppholde seg i fjellet, ifølge statsmeteorolog for Vestlandet og Trøndelag, Martin Granerød. I lavlandet kan man derimot måtte vente til romjula.

Lille juleaften er det vestavind, bygevær og muligheter for torden som står på menyen for Vestlandet sin del. Det er likevel muligheter for snø i indre strøk og høyere opp. I fjellet og på kysten er det også mye vind i vente, med periodevis stiv til sterk kuling utvalgte steder. 

- Juleaften får vi en værendring. Tidlig på dagen blir det mer nordavind - da holder bygene seg på havet og det blir kaldere og klarere i lavlandet. Da kan det være at det kommer en og annen snøbyge før det blir full oppklaring, forteller Granerød.

Første og andre juledag ser det ut som om temperaturen holder seg stabilt kjølig både i lavlandet og fjellet, men statsmeteorolog Martin Granerød sier at juleværet er nokså usikkert i år grunnet en lavtrykksutvikling i Nord-Atlanteren.

- Dersom dette beveger seg østover og treffer oss kan vi risikerer å få varmt og dårlig vær, forklarer han.

I Trøndelag vil temperaturen ligge under null grader hele jula, bortsett fra ute ved kysten som kan få plussgrader.