- Vi går fra global oppvarming til global nedkjøling

Hevder ny rapport snur gradestokken opp ned.

MER IS: Siden i fjor har andelen isdekket hav økt med 60 prosent, og flere eksperter spår en periode med global temperaturnedgang. Bildet viser   Birthday Canyon på Grønland hvor fotograf  James Balog har fulgt isens tilbakegang over en lang periode. Foto: NTB Scanpix / AP Photo/Extreme Ice Survey, James Balog
MER IS: Siden i fjor har andelen isdekket hav økt med 60 prosent, og flere eksperter spår en periode med global temperaturnedgang. Bildet viser Birthday Canyon på Grønland hvor fotograf James Balog har fulgt isens tilbakegang over en lang periode. Foto: NTB Scanpix / AP Photo/Extreme Ice Survey, James Balog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ifølge avisa Daily Mail har en ny studie ført til at FNs klimapanel har utsatt publiseringen av en ny klimarapport.

Ifølge avisa har flere ledende forskere nå konkludert med at vi går mot en periode med global nedkjøling - det stikk motsatte av hva vi så langt er blitt advart mot.

- Oppvarmingen tar en pause - Verden går mot en periode med nedkjøling som vil vare til midten av dette århundret, skriver avisa.

Et tegn på dette er ifølge den britiske avisa en 60 prosent økning i isdekket hav det siste året.

Den konservative britiske avisa Daily Telegraph kaster seg på og melder at ledende klimaforskere nå er enige om at vi har «en pause» i den globale oppvarmingen.

Krisemøte-krangel - De endrede prognosene har ført til et krisemøte i ledelsen av FNs klimapanel (IPCC), skriver avisa.

«Krisemøtet» og grunnlaget Daily Mail hevder å basere artikkelen på, møter stor motstand. Konkurrenten The Guardian konkluderer blant annet med at «alt du kan stole på, er at The Daily Mail og Daily Telegraph som regel forstår vitenskapen feil.»

Miljødirektoratet i Norge er blant dem som nå tar kraftig til motmæle.

- Det er ikke noe krisemøte i klimapanelet og det er ikke snakk om noen utsettelse av rapporten som skal legges fram 27. september. Jeg har vært i kontakt med klimapanelets sekretariat i dag, og de bekrefter at arbeidet med rapporten går som planlagt, sier Øyvind Christophersen i Miljødirektoratet.

Større sikkerhet Den amerikanske klima-professoren Judith Curry mener havtemperaturen tilsier «en kaldere trend», på samme måte som i perioden 1965 til 1975.

Professor Anastasios Tsonis ved Universitet i Wisconsin mener også oppvarmingen har stoppet opp:

- Vi er allerede i en kaldere trend. Jeg tror den vil vare i hvert fall de neste 15 åra. Det er igen tvil om at oppvarmingen fra 1980 og 1990 har stoppet opp, sier Tsonis ifølge Daily Telegraph.

Ifølge FNs klimapanel er variasjoner og pauser innenfor sykluser på 15 år noe man må regne med.

Klimapanelet slår forøvrig fast at global oppvarming med 95 prosent sikkerhet er menneskeskapt, mot tidligere 90 prosent sikkerhet.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer