- Vi går fra vettet her

100 palestinere innestengt på flyplass i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbaldet.no): Rundt 100 palestinere knuste i dag alt av inventar på en flyplass på grensen mellom Egypt og Gaza, etter å ha vært innesperret der i over en måned, skriver nyhetsbyrået AP.

Tjuetalls opprørspoliti med batonger og skjold stormet bygningen på el-Arish flyplass. To palestinere ble skadd i sammenstøtet, forteller Mohammed Ali, som var inne i bygningen.

Mer politi er sendt til flyplassen etter dagens sammenstøt, i frykt for flere opptøyer og vold.

Ble nektet å reise videre

Palestinerne har ikke visum til Egypt. De ble fraktet til el-Arish fra flyplassen i Kairo, dit de hadde kommet først, etter utenlandsturer. De skulle reist videre til Gaza, men etter sist måneds uroligheter stengte Egypt grensa.

De reisende palestinerne, i hovedsak studenter og statsansatte, har klaget over stadig vanskeligere forhold inne i bygningen de er innestengt i.

– Vi bor på 100 kvadrat meter. Vannet er salt og det er mengder av mygg hver kveld. Vi har gått fra vettet her. Vi har knust vinduer, palmetrær (inne på flyplassen), dører og alt rundt oss inne, forteller Ali til AP via telefon.

Grensa stengt

STRANDET I EGYPT: Flere tusen palestinere er strandet i Egypt, etter at grensen til Gaza ble stengt i begynnelsen av juni, som en følge av hamas overtagelse av Gaza. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ CRIS BOURONCLE
STRANDET I EGYPT: Flere tusen palestinere er strandet i Egypt, etter at grensen til Gaza ble stengt i begynnelsen av juni, som en følge av hamas overtagelse av Gaza. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ CRIS BOURONCLE Vis mer

I tillegg til de 100 innestengt på flyplassen er det 4000 palestinere som er strandet på egyprisk side av grensen. Palestinere som sitter fast på Sinai-halvøya sier de har problemer med å finne mat og husly, og de skylder på lokale myndigheter og konflikten mellom de palestinske fraksjonene. Mange har ikke penger til sted å bo, og sover i moskeer og under trær.

Rafah-grensen mellom Gaza og Egypt har vært stengt siden 9. juni, da <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/06/12/503258.html">Fatah og Hamas innledet kampene</a> .

Egypt nekter å åpne grensen med det første, i et forsøk på å få Hamas til å løse konflikten med Fatah. Myndighetene frykter at et Hamas-styrt Gaza kan oppildne Egypts eget forbudte islamske parti, Muslimsk Broderskap, og sette i gang en bølge av terrorangrep.

PROTESTER: Palestinske gutter protesterer mot at grensen er stengt, og de ikke kommer over til Gaza.
EL-ARISH: Flyplassen er øde etter at gensen mellom Gaza og Egypt ble stengt. Bortsett fra en bygning, der 100 palestinere har vært innesperret i en måned, i på vente av at grensen til Gaza åpnes igjen.
DAGLIGDAGS: Protestene mot den stengte grensen skjer nesten daglig. Flere 1000 palestinere er stengt inne i Egypt, og lever under svært dårlige forhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer