- Vi går ikke inn i en regjering for å være til pynt

KrF-Hareide sier ikke hvor lenge partiet vil støtte en borgerlig regjering de selv ikke sitter i.

MENNESKEVERD I SENTRUM: Under dagens oppsummerende pressekonferanse sa KrF-leder Knut Arild Hareide at KrF går til valg med menneskeverdet i sentrum. Foto: Sara Estiri/Dagbladet
MENNESKEVERD I SENTRUM: Under dagens oppsummerende pressekonferanse sa KrF-leder Knut Arild Hareide at KrF går til valg med menneskeverdet i sentrum. Foto: Sara Estiri/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under dagens sommerpressekonferanse presenterte KrF ti gode grunner til å stemme på partiet. Flere av punktene er ikke forenlige med politikken Høyre, Frp og Venstre fører.

- Vi går ikke inn i en regjering for å være til pynt. En må være villig til å forhandle, og jeg ser lysere på et samarbeid med Erna enn tidligere. Jeg opplever at Høyre i sak etter sak går mot sentrum, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

- Må vite velgernes dom Partilederen svarer ikke direkte på om han tror at Frp med Siv Jensen i spissen vil kunne støtte en blå sentrumsregjering uten Frp i.

- Det jeg og Siv Jensen er enige om er at vi må vite velgernes dom før vi kan legge en dom, sier Hareide.

KrF går til valg for å få et skifte, men partilederen tidsfester ikke hvor lenge de vil støtte en eventuell borgerlig regjering de ikke sitter i selv.

- Det som ligger i strategiutvalget er at vi ved en korsvei kan gå begge veier. Men når vi går så tydelig til valg på et skifte er det en forpliktelse som går tungt inn på KrF. Hvordan vi vil stille oss til regjeringen hvis vi ikke kommer med er avhengig av hvordan regjeringen opptrer. Hvis vi ikke kommer inn i regjering vil vi være et konstruktiv opposisjonsparti, sier Hareide.

- Vil ikke ha returrett på enkelte barn Høyre, Frp og Venstre er for dagens abortlov. Frp er også for tidlig ultralyd.

- Tidlig ultralyd vil bli en viktig sak for oss. Helseministeren sier at det ikke er noen helsegevinst, samtidig som tidlig ultralyd er meget godt egnet til å sortere bort mennesker med uønskede egenskaper. Vi vil ikke ha returrett på enkelte barn, sier Hareide.

Under pressekonferansen la han vekt på at å få sentrum med i regjering er viktig for å få forandring.

- Min begeistring for en blå-blå regjering er ikke større enn for en rødgrønn. Men da vil jeg legge vekt på flertallsregjering. Vi er avhengige av at sentrum kan påvirke, og derfor er jeg mer positiv til en blå-blå regjering som er avhengig av sentrum. Blir det en blå-blå flertallsregjering er ikke det noe mer lystig enn en rødgrønn flertallsregjering, sier han.

- Et samfunn med plass til alle Under pressekonferansen sa partilederen klart ifra om at det er menneskeverdet som vil stå i sentrum i KrFs politikk.

- Valgerd hadde kontantsøtten og Høybråten hadde røykeloven. Min sak er større enn begge de til sammen, vi går til valg med menneskeverdet i sentrum. Vi vil ha et samfunn der det er plass til alle, og der KrF løfter opp menneskene når det trengs, sier Hareide.

KrF presenterte i dag flere saker som er viktig å få gjennomført for partiet.

- En av de første sakene KrF vil gjøre noe med er engangsstøtten. Mange velger å vente med å få barn til de har en god jobb, fordi det blir for dyrt å få barn når de studerer eller er uten jobb, sier Hareide.

- KrF garantist i flere saker Gang på gang understreket KrF-lederen viktigheten av å ha gjennomslagskraft i en regjering.

- Vi ønsker et skifte med partiene som ønsker et skifte. KrF vil få gjennomslag for flere viktige saker med en ny regjering. Dette gjelder blant annet satsingen på familiepolitikk og eldreomsorg. KrF er garantisten for flere saker, som for eksempel betydningen av kristendom i skolen, sier KrF-lederen.

Han mener det er god sannsynlighet for at KrF kan nå opp mot seks prosentpoeng ved valget.

- Jeg tenker at ser vi seks-tallet er det et godt valgresultat for oss. Men det alene er ikke spørsmålet om regjeringsdeltakelse, avslutter Hareide.