ETTERFORSKNING: USAs president, Donald Trump, sammen med sin russiske motpart, Vladimir Putin. Foto: Brendan Smialowski / AFP
ETTERFORSKNING: USAs president, Donald Trump, sammen med sin russiske motpart, Vladimir Putin. Foto: Brendan Smialowski / AFPVis mer

Russland-etterforskningen:

- Vi går inn i en farlig periode

44 tidligere senatorer advarer om Russland-etterforskningen.

NEW YORK (Dagbladet): De tidligere senatorene, 32 demokrater, ti republikanere og to uavhengige har skrevet et oppsiktsvekkende leserinnlegg i Washington Post.

De mener kammeret og USAs demokrati for øvrig står overfor svært krevende oppgaver den nærmeste tida.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

- Det er vår felles oppfatning at vi går inn i en farlig periode, og vi føler en forpliktelse til å snakke om de alvorlige utfordringene for rettsstaten, grunnloven og våre styrende institusjoner og nasjonale sikkerhet, skriver senatorene.

Russland-etterforskningen ledet av Robert Mueller ser ut til å nærme seg sine konklusjoner samtidig som Demokratene tar over kontrollen i Representantenes hus og har varslet omfattende granskninger. Begge deler kan få store konsekvenser for USAs president, Donald Trump.

Trusler

- Dette skjer på en tid med ulmende regionale konflikter og globale maktkonfrontasjoner fortsetter å true vår sikkerhet, økonomi og geopolitiske stabilitet, skriver senatorene.

Blant dem er flere profilerte navn, som den tidligere senatslederen for Demokratene, Tom Daschle, tidligere utenriksminister for Barack Obama, John Kerry samt framtredende republikanere som Richard Lugar, som ledet Senatets utenrikskomité, og Alan Simpson, som var en del av Republikanernes lederskap i Senatet.

- Vi er ved et avgjørende punkt hvor de grunnleggende prinsippene i demokratet vårt og våre nasjonale sikkerhetsinteresser står på spill. Og vi må opprettholde rettsstaten og våre institusjoners evne til å fungere fritt og uavhengig, skriver senatorene.

Utalelsene kommer mens Trump ser ut til å være i stadig større juridiske problemer.

I løpet av helgen knyttet påtalemyndigheten i New York Trump til alvorlige lovbrudd. De hevder at han instruerte sin personlige advokat, Michael Cohen til å betale hysjpenger for å få to kvinner, Karen McDougal og Stormy Stormy Daniels. Begge hevder at de hadde forhold til Trump, og Cohen har erkjent at han betalte penger til dem.

Ifølge påtalemyndigheten bryter denne utbetalingen med valgkampfinansieringsloven fordi det bidro til å bedre Donald Trumps sjanser til å bli valgt, og det ble ikke innrapportert.

- Risikerer fengsel

Selv avviser Trump alle anklager så langt. Men han kan befinne seg i alvorlige juridiske problemer. Det kan også komme andre alvorlige funn i Russland-etterforskningen.

Adam Schiff, en av de mest framstående demokratene i Representantenes hus, har også bitt seg merke i formuleringen fra påtalemyndigheten om at Cohen skal ha utbetalt pengene «i samarbeid med, eller under ledelse» av Donald Trump.

- Mitt synspunkt er at det er en reell mulighet for at den dagen Donald Trump forlater presidentembetet så kan Justisdepartementet tiltalte ham, og at han er den første presidenten på veldig lenge som risikere å havne i fengsel, sier Schiff til CNN.

Trump kan dessuten risikere at Kongressen reiser riksrettssak mot ham. Så langt er de fleste republikanske politikerne varsomme med å kritisere presidenten, men enkelte sentrale senatorer uttrykker bekymring.

- Jeg er sikker på at det er mye mer som kommer fra påtalemyndigheten i New York og fra Mueller-etterforskningen. Det de antyder her er åpenbart noe jeg antar at presidenten vil få en anledning til å svare på. Brudd på valgkampfinansieringsloven er alvorlig, men det kommer lit an på hvordan det blir behandlet, sier den republikanske John Thune, som vil være partiets nestkommanderende i Senatet etter nyttår, til Associated Press.

DETTE SKJER NÅ: Ekspert på amerikansk politikk, postdoktor Hilmar Mjelde, forteller hvorfor Trump ikke kommer til å lide noen konsekvenser etter de siste skandalene som har rammet ham. Video: Ingrid Cogorno Vis mer