KAOTISK:  Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide holdt i dag som i går en pressekonferanse om den uoversiktlige og kaotiske situasjonen i Algerie. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KAOTISK: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide holdt i dag som i går en pressekonferanse om den uoversiktlige og kaotiske situasjonen i Algerie. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Vi går inn i en helg der vi som nasjon må være forberedt på dårlig nytt

Jens Stoltenberg ba Norge stålsette seg gjennom helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi går inn i en helg der vi som nasjon må være forberedte på dårlig nytt,
sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse klokka 19 i dag. 

Pressekonferansen ble holdt ved statsministerens representasjonsbolig. Der møtte Stoltenberg et samlet pressekorps etter nok en hektisk dag der regjeringen har jobbet for å skaffe seg oversikt over gisselsituasjonen på Statoil-anlegget ved In Amenas i Algerie.

Uoversiktlig situasjon Det har de ikke lyktes med. Selv om norske myndigheter har fått avklart mye det siste døgnet, er situasjonen fortsatt spent og uoversiktlig. 

Av de tretten involverte nordmennene har nå fem kommet seg i sikkerhet. Om situasjonen til de åtte andre sa Stoltenberg:

- Jeg har for en time siden snakket med statsminister Sellal i Algerie. Han bekreftet at det er en pågående militær aksjon mot terrorister som fortsatt er inne på gassanlegget i In Amenas. Vi har også informasjon om at det fremdeles befinner seg gisler på anlegget. Vi vet ikke om noen av disse er nordmenn.

Statsministeren forklarte den dystre beskjeden med at med at situasjonen er uoversiktlig, og at norske myndigheter ved at flere ble drept torsdag. 

- Flere kjøretøyer ble ødelagt og menneskeliv gikk tapt. De er ikke identifisert, og derfor kan vi ikke si sikkert om det er nordmenn blant de drepte. Samtidig er nordmenn frigitt og på vei hjem, og det kan være nordmenn blant gislene som fortsatt befinner seg på gassanlegget.

Kamper pågår fremdeles Også utenriksminister Espen Barth Eide deltok på pressekonferansen. Han redegjorde for den taktiske situasjonen på Statoil-anlegget:

Boligkompleks-delen av anlegget er nå kontrollert av algeriske myndigheter, mens produksjonsdelen er kontrollert av terroristene 

Han bekreftet også meldingene om at at gisseltakerne skal ha blitt angrepet da de i går formiddag forsøkte å forflytte seg internt på anlegget i biler, og at det er stor grunn til å tro at også gisler ble drept i dette angrepet. Han understreket likevel:

- Noen av gislene kom seg unna i denne fasen av operasjonen.

Også statsministeren pekte på at det finnes lyspunkter i all fortvilelsen.

- I dag tidlig fikk vi en nyhet vi alle har håpet på. En av de ni nordmennene vi ikke kunne gjøre rede for i går, er i live og i sikkerhet. Etter to fortvilte døgn var dette et håpets budskap, sa Stoltenberg.

- En annen god nyhet er at seks Statoil-ansatte som er i frihet, nå er på vei hjem til Norge. Dette gir oss kraft og ny motivasjon til å gjøre alt som står i vår menneskelig makt for å redde de åtte vi fortsatt ikke har oversikt over, fortsatte han.
  
Jobber døgnet rundt for nordmennene Norske myndigheter jobber nå døgnet rundt for å få så mange nordmenn som mulig hjem i god behold. De to spesialutstyrte evakueringsflyene er nå på plass, opplyste statsministeren.

- Et ominnredet SAS-fly med operasjonsstue og kapasitet til 18 bårer befinner seg på flyplassen ved Alger. Og et Hercules transportfly med medisinsk personell og utstyr om bord står stand by på Sigonella-basen på Sicilia. Vi arbeider for å etablere en  internasjonal luftbru som går fra Algerie til Europa. Vi har med andre ord kapasitet til å bringe ut norske og andre lands statsborgere, sa han.     

Som Dagbladet har omtalt tidligere i dag, fikk norske myndigheter først ikke landingstillatelse for det ene flyet. Algeriske myndigheter har dessuten måtte tåle kritikk fra flere hold for at de iverksatte militæraksjonen uten å informere andre land først.

Verken den norske statsministeren eller utenriksministeren kom imidlertid med kritikk av algeriske myndigheter i dag. Eide gikk tvert imot i rette med kritikken som har blitt fremmet i internasjonale medier, og understreket at det «er mye lettere å være langdistanseekspert» enn å måtte ta beslutninger i en akutt situasjon.

Stoltenberg fortalte at han i samtalen med den algeriske statsministeren oppfordret han igjen, og «så sterkt han kunne», om at hensynet til de gjenværende gislene må gå først.

- Det samme har utenriksminister Espen Barth Eide og representanter for andre berørte land gitt uttrykk for gjennom ulike kanaler i hele dag, fortsatte han. 
   
Kom fra krisemøte Både statsministeren og utenriksministeren to deltok tidligere i dag i et krisemøte i Regjeringens sikkerhetsutvalg. Møtet foregikk i statsrådsalen på Statsministerens kontor (SMK). Der diskuterte statsministeren og flere statsråder, PST og E-tjenesten den spente situasjonen i Algerie.

Her finner du Dagbladets oversikt over hendelsesforløpet under gisseldramaet.