Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi går inn i en usikker tid

Fallende aktivitet i oljesektoren og fallende oljepris bekymrer Erna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økonomi var et hovedtema i statsminister Erna Solbergs pressekonferanse i formiddag.

- Norge framstår fortsatt som en oase. Men dette året har gitt varsler om at vi må slåss sterkere for bevare velferdssamfunnet framover, sa Solberg.

Ingen krise, men Hun viste til at regjeringen i trontalen i høst varslet at tiden for oljens dominerende plass i norsk økonomi er over.

- Vi har ikke tatt dette inn over oss. Investeringsnivået i olje- og petroleumssektoren vil være mindre enn i 2014. Siden vi la fram budsjettet, har vi sett et brått oljeprisfall.

Det er ingen tegn til dyptgående krise i norsk økonomi. Men det blir en lavere vekst i norsk økonomi enn vi la til grunn i nasjonalbudsjettet i høst.

Mer usikkert Vi går inn i en mer usikker tid, sa Solberg. Hun understreket at ledigheten fortsatt er lav.

-Vi har lav ledighet. Men vi må ta konsekvensene av lavere oljeaktivitet. Vi har visst det lenge, men det har vært litt glemt de siste årene. Men vi har sett behovet nå for å sette presset på.

Heldigvis har vi mange gode elementer som hjelper oss. Oljefondet er en buffer. Pengepolitikken kan virke raskt, det ser vi når renta nå er satt ned.

Må ruste Norge - Statsbudsjettet er godt tilpasset. Men må prioritere det som ruster Norge for framtiden. Derfor har vilagt fram vekstfremmende skattelettelser og satset på kunnskap og innovasjon.

Vi styrker budsjettet på de områdene som bidrar til å skape de nye arbeidsplassene. Det er der vi må sette trykket nå. Vi må ikke bare møte situasjonen med kortsiktige tiltak, men med omstilling, sa Solberg.

Aggresivt Russland
Den andre store saken regjeringen har hatt stort fokus på i året som har gått, er den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa etter Russlands annektering av Krim og aggresjon mot Øst-Ukraina. Hun understreket at kampen mot terror langt fra er over.

- Jeg fordømmer på det sterkeste Talibans avskyelige angrep på skolebarn i Pakistan, sa Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media