- Vi går nå inn i ei tid som mange gruer seg til

AUF arrangerte julesamling i kveld, fem måneder etter terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld samlet representanter fra AUF, Arbeiderpartiet og andre seg til en minnegudstjeneste i Oslo domkirke.

Det har gått akkurat fem måneder siden 77 mennesker ble drept i massakren på Utøya og i bombeangrepet mot regjeringskvartalet.

Den ensomme blomsten som ble plassert utenfor domkirken kvelden 22. juli vokste seg etterhvert til et enormt blomsterhav, og i ukene og månedene som fulgte søkte mange trøst i kirken.

- Mange gruer seg To dager etter terrorangrepene i sommer samlet hundrevis av mennesker seg i og utenfor Oslo domkirke for å være sammen i sorgen og minnes de drepte.

- Vi går nå inn i ei tid som mange gruer seg til. Det er mange som savner et barn eller et søsken. Det er vanskelig å forestille seg hvordan dette er, men vi er mange som tenker på dere, sa AUF-leder Eskil Pedersen i sin tale.

TALER OG SANG: Seteradene var godt fylt opp da AUF holdt lysmesse i Oslo Domkirke i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
TALER OG SANG: Seteradene var godt fylt opp da AUF holdt lysmesse i Oslo Domkirke i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Domsprost Olav Dag Hauge leste opp Juleevangeliet og det ble sunget både julesanger og «Til ungdommen», som på mange måter ble AUF-ernes sang i sorgen etter 22. juli.

- Det er lov å være trist nå, det er lov å gråte og bruke tid i jula på å tenke på savnet. Men det er også lov å være glad for at man lever, at det er skolefri og du kan sove lenge, og over at du er sammen med familien, sa Pedersen.

- Årets mørkeste dag Dronning Sonja og statsminister Jens Stoltenberg var også til stede i domkirka.

- I dag er årets mørkeste dag. I morgen lysner det igjen. Mange av dere har opplevd det uvirkelige og maktet det umulige. Nå fortjener dere en fredelig jul og riktig mye lys i det nye året, sa Stoltenberg.

Statsministeren sa han var full av følelser.

TENTE LYS: Kulturminister Anniken Huitfeldt tente lys i domkirka. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
TENTE LYS: Kulturminister Anniken Huitfeldt tente lys i domkirka. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

- Av sorg, medfølelse og stolthet. Julen blir for mange et gjensyn med alt det vonde fra i sommer, men vi har ikke glemt deres sorg. Jeg er stolt av Norge etter 22. juli. Mange er rammet, mange har bidratt, ikke minst dere i AUF som aldri slutter å støtte hverandre.

Mot slutten av minnegudstjenestens ble Alf Prøysens «Du skal få en dag i mårå» sunget og også tidligere kulturminister Åse Klevland bidro med sang.

BLOMSTERHAV: Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud legger ned blomster utenfor domkirken sammen med Eskil Pedersen. Blomsterhavet utenfor kirken vokste seg etterhvert enormt. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
BLOMSTERHAV: Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud legger ned blomster utenfor domkirken sammen med Eskil Pedersen. Blomsterhavet utenfor kirken vokste seg etterhvert enormt. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer