Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi går som to fulle menn

Polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme er på vei mot kollegene Børge Ousland og Mike Horn, som snart er uten forsyninger og sliter med ødelagt utstyr.

I ISEN: Forskningsskipet Lance ligger på 83 grader nord. Norsk polarinstitutt leder en ekspedisjon med norske og utenlandske forskere som skal undersøke isen i polhavet. I 6 måneder skal skipet ligge frosset fast her.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
I ISEN: Forskningsskipet Lance ligger på 83 grader nord. Norsk polarinstitutt leder en ekspedisjon med norske og utenlandske forskere som skal undersøke isen i polhavet. I 6 måneder skal skipet ligge frosset fast her. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Vi har hatt noen veldig kalde dager i det siste, minus 40 grader og vanskelig å sove. Vi går som to fulle menn, skriver polfarer Børge Ousland i den siste oppdateringen på Instagram.

Han forteller videre at pulken er ødelagt i fronten, og at han brukte fem timer på å reparere den.

- Den flyter ikke i det hele tatt. Jeg håper virkelig den holder hele veien, skriver polfareren.

Børge Ousland (57) og Mike Horn (54) skulle plukkes opp av skipet Lance nord for Svalbard torsdag etter en strabasiøs ekspedisjon over Polhavet fra Alaska. Skipet gikk seg fast i isen, og polfarerne ligger på etterskudd.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen hadde natt til onsdag kontakt med polfarerne, som skal være svært fysisk medtatt.

- Jeg snakket med Børge Ousland i natt og han virket forvirret når det kommer til natt og dag, men er veldig på og fokusert. Han kan ikke ta inn noe annet enn fremdrift og det de holder på med nå, sier Ebbesen til NRK.

EKSPEDISJON: Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har nå tilbrakt 80 dager i Arktis. Foto: @borgeousland og @mikehornexplorer. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Forsyninger på vei

Ousland og Horn har vært utendørs i ekstremt vær i 85 dager. De har forsyninger fram til torsdag, og sliter med frostskader og ødelagt utstyr.

Tirsdag kveld forlot Aleksander Gamme og Bengt Rotmo skipet Lance for å gå Ousland og Horn i møte. Med seg har de mat og brensel, skriver VG , som har journalist og fotograf om bord.

Gamme og Rotmo har kommet om lag elleve kilometer innover isen og har nådd punktet Lance prøvde å komme til. Planen er at de to skal bruke rundt ett døgn på å komme seg de 40 kilometerne fram til det avtalte møtepunktet.

Etter nye to døgn skal alle fire komme seg ned til Lance igjen.

Full storm

Værmeldingen er dårlig. Fra onsdag meldes det østlig full storm på Nordenskiölds land på Svalbard.

- Mannskapet valgte å sende ut Rotmo og Gamme på grunn av uværet som kommer onsdag ettermiddag. Stormen vil vare torsdag og fredag, sier Ebbesen til NRK.

Børge Ousland og Mike Horn har forsøkt å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard, men har slitt med is som er mye tynnere enn vanlig.

En lignende ekspedisjon har aldri før blitt gjennomført.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media