OPPRØRT: Kate og Gerry McCann snakker med pressen om belastningen de mener seg utsatt for etter at politietterforsker Goncalo Amaral framsatte grove påstander om dem i ei bok. Foto: Reuters / NTB scanpix
OPPRØRT: Kate og Gerry McCann snakker med pressen om belastningen de mener seg utsatt for etter at politietterforsker Goncalo Amaral framsatte grove påstander om dem i ei bok. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

- Vi gikk til sak på grunn av smerten han har påført oss og barna våre

Madeleine McCanns foreldre om striden med polititopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi utsettes for mer smerte og press for hver gang vi må komme hit. Vi ønsker bare rettferdighet, sier Kate McCann til pressekorpset utenfor rettsbygget i Lisboa.

Raser mot etterforsker Sammen med mannen Gerry møtte hun i går i portugisisk rett for å vitne i ærekrenkelsessaken de har anlagt mot Goncalo Amaral - den utskjelte etterforskeren som sto for den første, kraftig kritiserte etterforskningen av Maddie-saken.

- Vi gikk til sak på grunn av smerten Amaral har påført oss og barna våre. Amaral er ikke noe offer i dette, sier Kate McCann.

Ekteparet mener påstander Amaral har framsatt i sin bok fra 2008 har påført dem en stor, og totalt unødvendig, tilleggsbelastning, ifølge Daily Telegraph.

I boka framsettes han grove påstander om McCann-parets påståtte rolle i tragedien - påstander som aldri er blitt bevist, og som seinere er blitt sjekket ihjel av politiet.

- Strategi Kort tid før paret skulle vitne skal Amaral ha sparket advokaten sin, noe som dermed førte til at McCann-parets vitnemål ble utsatt. Dette skal også ha skjedd tidligere.

- Det er et kynisk forsøk på å slite oss ut. Og det er Madeleine som må lide, sier mamma McCann.

- Tror dere sparkingen er et ledd i strategien hans, spørres de ifølge Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Definitivt, hevder Gerry McCann.

Krasse påstander I et eksklusivt intervju med Dagbladet i januar fortalte Goncalo Amaral om kampen mot ekteparet McCann. Rettssaken som nå pågår dreier seg om et krav om 10 millioner kroner i erstatning fra Gerry og Kate McCann, som mener Amaral framsetter ærekrenkende påstander i boka «Maddie: A verdade de mentira» (Sannheten om løgnen) fra 2008:

I boka går Amaral igjennom bevisene i saken, og uttalte at mistanken burde rettes mot foreldrene til Madeleine McCann, påstander som foreldrene reagerte sterkt på.

Foreldrene mener også at jo lenger Amaral lykkes med å hale ut rettssaken, jo lenger står påstandene udokumentert i bokhandelen.

Midlene fryst Konflikten mellom Amaral og McCanns preget lenge dekningen i britiske medier, og McCann-paret har fått flere millioner kroner i erstatning, og flere beklagelser, fra britisk presse for dekningen av Maddie-saken.

Erstatningskravet fra McCann behandles nå av en domstol i Lisboa. Inntil saken er avgjort, fryses Amarals midler og han får bare disponere nok penger til å overleve.

Amaral mener han er et offer i saken, og at kritikken mot ham er urettmessig.

- Jeg kan ikke disponere midler fra boksalget. Jeg jobber litt som juridisk rådgiver for et firma. Men jeg får bare penger slik at jeg kan overleve. Jeg bor i min fars leilighet i Portugal, sa Goncalo Amaral til Dagbladet i januar.

KONTROVERSIELL: Goncalo Amaral. Foto: EPA / NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Goncalo Amaral. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer