- Vi gir blaffen i miljøet

Vi nordmenn liker å tenke fine tanker om miljøet, men vi er slettes ikke så miljøbevisste som vi tror, viser en ny forskningsrapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi liker å si at vi tenker på miljøet. Noe annet er politisk ukorrekt. Men når ingen andre ser oss, velger vi det som passer oss selv best. Vi tenker mer på effektivitet og økonomi enn vi selv liker å innrømme, sier Anders Nyberg i SIFO. Han har kartlagt nordmenns vaner og innstilling til miljøsparende tiltak gjennom forskningsrapporten Miljømonitor, som legges fram i dag.

Gamle vaner

Rapporten, som er den mest omfattende som er gjort her til lands, konkluderer med at vi, til tross for økt fokus på miljøspørsmål, ikke klarer å endre vanene våre.

  • 50 prosent vil ikke redusere bruk av bil på grunn av miljøhensyn.
  • 82 prosent vil ikke boikotte varer av miljøhensyn.
  • Bare 16 prosent av oss ser etter miljøinformasjon når vi handler
  • Vi stoler ikke på varer selv om de er miljømerket av produsent.

Undersøkelsen bekrefter at kvinner er mer miljøbevisste enn menn, og at de som stemmer Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti tar mer hensyn til miljøet enn de som stemmer Høyre.

- Det er i første rekke merarbeidet med å være miljøvennlig som skremmer oss. Vi tar oss rett og slett ikke tid til å samle på glass dersom det medfører at vi er nødt til å kjøre flere kilometer for å få levert det, sier Nyberg.

Lite engasjement

Samtidig er engasjementet for miljøspørsmål på vei ned. Medlemstallene i miljøorganisasjonene peker nedover, og stadig færre stiller opp på demonstrasjoner og underskriftskampanjer.

Nyberg mener at tilgjengelighet er det viktigste virkemiddelet for å få nordmenn til å tenke grønt.

- Kildesortering er unntaket i rapporten. I løpet av det siste året har vi blitt flinkere til å sortere avfall. Dette er kanskje mest fordi vi er nødt, men samtidig er det et utrykk for at det nytter bare en legger forholdene til rette, sier Nyberg.

TIDSNØD: - Folk har ikke tid til å tenke miljø, hevder forsker Anders Nyberg.