- Vi gir ikke etter for press

Norske soldater blir i Afghanistan, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi aksepterer ikke vold mot uskyldige, sa statsminister Jens Stoltenberg på regjeringens ekstraordinære utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget i dag.

- Episoden i Afghanistan i går var meget alvorlig, men med hjelp utenfra fikk vi kontroll, sa statsministeren, og berømmet de norske soldatenes innsats:- Våre soldater i Afghanistan fortjener honnør, de er blant de beste i verden og er på et viktig oppdrag. Det er beklagelig at noen av angriperne ble drept, sa Stoltenberg og la til at han hadde snakket med den afghanske presidenten Hamid Karzai, som også berømmet nordmennenes innsats.

- Norge blir i Afghanistan, vi gir ikke etter for press.

- Syria sviktet

Statsministeren kom med svært krass kritikk mot Syria etter ambassadebrenningen på lørdag.

- Syria sviktet under aksjonen mot den norske ambassaden. De har som vertsland ansvar for ambassadens sikkerhet, og vi krever erstatning for skadene som ble påført, og krever en forklaring. I dag har vi også levert en skarp protest, opplyste Stoltenberg.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplyste at han har snakket med Irans utenriksminister etter gårsdagens angrep på den norske ambassaden i Teheran.

- Jeg understreket ansvaret Iran ifølge Wienkonvensjonen har for den norske ambassaden, sa Gahr Støre, som videre opplyste at Utenriksdepartementets reiseråd til nordmenn oppdateres løpende.

BESTEMT: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix
BESTEMT: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix Vis mer

Stoltenberg sa han opplever situasjonen som uvirkelig.

- Vi er i en situasjon vi ikke har sett maken til før. Nordmenn opplever ikke at vi er i konflikt med noen; hovedbildet av oss utenlands er først og fremst at vi er brubyggere og bekjemper fattigdom, sa statsministeren, og understreket:

- Alt dette vil fortsette.

- Ikke skjær alle over én kam

Statsministeren advarte mot å skjære alle muslimer over én kam:

- Dette er ikke uttrykk for muslimenes holdning til Norge. Det er bare noen få som aksjonerer og brenner ambassader, sa Stoltenberg, og berømmet norske muslimer for å stille seg bak ytringsfriheten og ta avstand fra volden og truslene.

Statsministeren understreket videre behovet for dialog.

- Det er vesentlig at vi har dialog mellom land, kulturer og religioner. Vi må bygge bruer, og spesielt viktig er det å få en dialog med muslimske ungdommer og innvandrermiljøene. Vi vil at det norske samfunnet skal være et fellesskap, sa Stoltenberg.

- Målet er et inkluderende samfunn, og vi arbeider for sikkerhet for alle i Norge.

- Vi vil ikke ha splittelse i Norge. Vi ønsker mangfold, og kan ikke gå på akkord med våre grunnleggende verdier. Vi kjemper for rettferdighet og frihet, sa Stoltenberg, og understreket at konflikten som har oppstått, ikke er en konflikt mellom religioner:

- Det er en konflikt mellom totalitære og demokratiske krefter, sa statsministeren.

- Ytringsfriheten en grunnleggende rettighet

- Ytringsfriheten er en rett, men ikke en plikt, sa Stoltenberg, og mente med det at mediene selv bestemmer hva de vil publisere, men at det ikke nødvendigvis innebærer at de må publisere alt. Men statsministeren understreket også ytringsfrihetens urokkelige posisjon i det norske samfunnnet:

- Ytringer må tåle å bli drøftet. Det frie ordskiftet er en del av ytringsfriheten. Men man må vise klokskap med hensyn til hva som publiseres. Uansett kan ikke angrep og trusler noensinne forsvares, sa Stoltenberg, og siterte Voltaire:

- «Jeg er ikke enig i det du sier, men jeg vil til døden forsvare din rett til å si det».

- Ytringsfriheten er ikke en vestlig verdi, men en verdi som gjelder alle, avsluttet statsministeren.

Opposisjonen roser regjeringen 

En samlet opposisjon stiller seg bak regjeringen, og alle partiene berømmer håndteringen av krisen.

- Vi berømmer regjeringen for å ha vist fasthet og ikke gitt etter for press, sa Frp\'s parlamentariske leder Siv Jensen, som også roste dialogen regjeringen har hatt med opposisjonen i den kritiske situasjonen. Hun understreket imidlertid at Frp forsvarer vestlige verdier, som, la hun til, er ukjente for mange, og også hun trakk fram ytringsfriheten som sentral.

- Debatt skaper framgang, sa Jensen, som også uttrykker Frp\'s fulle støtte til Norges engasjement i Afghanistan.

Jensen understreket at det er viktig at regjeringen får arbeidsro for å kunne håndtere den utenrikspolitiske situasjonen, men la til:

- I etterkant vil vi sitte igjen med mange spørsmål, og vi trenger en bred debatt, blant annet om integreringspolitikken.

Høyres leder Erna Solberg roste de norske muslimene for deres forsvar av ytringsfriheten.

- Det er bra at muslimer deltar og bruker ytringsfriheten. Dessuten viser dialogen vi har med de muslimske miljøene hvor vellykket integreringen har vært her til lands, sa hun, og understreket også at det store flertallet av muslimer ikke deltar i opptøyene. Solberg manet videre til nytenkning i utenrikspolitikken:

- Vi må bruke innvandrermiljøene mer aktivt og rådføre oss med dem i utenrikspolitiske spørsmål, sa Høyre-lederen.

- Uklokt å publisere tegningene 

KrFs leder Dagfinn Høybråten forsvarte ytringsfriheten, men mener det var uklokt å trykke Muhammed-tegningene. Videre advarte han mot å gjøre muslimene kollektivt ansvarlige for situasjonen som har oppstått.

- Vi må ikke skjære alle over én kam. Det kan ikke aksepteres at en taxisjåfør i Stavanger mister kunder fordi han er muslim. Integreringsarbeidet må ikke settes tilbake, sa Høybråten, og ga honnør til Islamsk Råd for deres forsvar for ytringsfriheten.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) synes det er spesielt alvorlig at nettopp ambassadene angripes:

- Ambassadene er våre lyttestasjoner ute, samtidig som det er de som formidler Norges verdier til omverdenen, sa Sp-politikeren, som også vektla tverrkulturell forståelse.

- Det er vårt felles ansvar å rive ned murer, ikke bygge opp nye.

- Kruttønna fantes allerede

Venstre-leder Lars Sponheim mener tegningene var gnisten som antente ei kruttønne som allerede fantes.

- Denne kruttønna består blant annet av fattigdom og mangel på frihet og demokrati i mange land, sa Sponheim og manet til større folkelig kontakt mellom landene, ikke bare kontakt på statsnivå.

- Mellommenneskelig samkvem mangler mellom Vesten og den islamske verden, sa Sponheim, som understreket at også religiøse tema må tåle å underlegges ytringsfriheten.

SAMLET OPPOSISJON: En samlet opposisjon gir regjeringen ros for håndteringen av den utenrikspolitiske krisen. F.v. Siv Jensen (Frp), Dagfinn Høybråten (KrF), Erna Solberg (Høyre) og Lars Sponheim (Venstre).
- VERTSLANDET HAR ANSVARET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.