- Vi gir oss aldri

Hizbollahs tenåringer vil aldri godta noen fredsavtale. - Vi er ikke redd for noen borgerkrig, sier de til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIRUT (Dagbladet.no): - Siniora khayen! (Siniora er en forrædere) Vi vil aldri godta noen fredsavtale. Selv om vi ikke ønsker det er vi ikke redd for noen borgerkrig, sier Abo Fedaa (15).

I 76 dager har Fedaa bodd i et FN-telt midt i Beirut, røkt vannpipe og sunget sanger om sin store helt Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

For to måneder siden forlot Hizbollah regjeringslokalene og okkuperte sentrum i Beirut istedenfor. Siden det har den libanesiske hovedstaden vært lammet både finansielt og politisk.

I dag var det bare et piggtrådgjerde mellom Hizbollahs svartkledde tenåringer og over 300.000 Hariri-tilhengere.

På den ene siden markerte libanesere to årsdagen for drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri og viste sin støtte til Libanons anti-syriske regjering.

På andre siden ropte tilhengere av den Hizbollah-ledete opposisjon. De ønsker større innflytelse i regjeringen og statsminister Fouad Sinioras avgang. De har satt opp telt og okkupert plassen foran parlamentet.

Les også: 730 dager siden politisk drap

Bevæpnet med balltre og jernrør var de i dag forberedt på det verste. I går satte et bombeangrep på sivile en støkk i mange libanesere. Minst tre mennesker mistet livet da to busser ble sprengt i lufta i nærheten av den kristne byen Bikfaya i Libanon tirsdag.

76 DAGER: I 76 dager har Fedaa bodd i et FN-telt midt i Beirut, røkt vannpipe og sunget sanger om sin store helt Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.
76 DAGER: I 76 dager har Fedaa bodd i et FN-telt midt i Beirut, røkt vannpipe og sunget sanger om sin store helt Hizbollah-leder Hassan Nasrallah. Vis mer

Les også:\'Frykter blodig dag i Libanon\'

For det var tydelige nervøse ungdommer som møtte Dagbladet.no i dag. Nesten ingen av dem ville bli tatt bilde av, og det virker som de har fått beskjed om å ikke snakke med fremmede. Noen ord klare vi likevel å lure ut av de sjiamuslimske ungdommene:

- De som demonstrer på andre siden av gjerdet forsøker å splitte det libanesiske folket slik at man får en borgerkrig, sier Elle Kashmar (16) til Dagbladet.no.

For ikke alle på denne siden av gjerdet står på en like har linje. En gruppe med kristne fra det politiske partiet El Marada sier de helst ønsker en fredsavtale.

- Det beste ville vært hvis vi fikk til en fredsavtale slik som man har fått til mellom Hamas og Fatah i Mecca, sier Raymond Khattar til Dagbladet.no.

Han får støtte av Tony Frangieh.

- Vi har ikke noe i mot å etterforske drapet på Rafik Hariri, men vi vil at det skal være en rettferdig etterforskning. Ikke bare et middel til hevn. Hvis de virkelig er interessert i å vite hva som skjedde kan de jo bare intervjue George Bush, sier Frangieh.

De tror flere av Hariri-tilhengerne - som George Habash - forsøker å starte et ny borgerkrig.

- Vi gir oss aldri

- Det samme personene som startet den forrige borgerkrigen forsøker nå på nytt å lage en ny krig, sier Dani Saba.

De sier at kravet deres bare er å få til like rettigheter for alle gruppen i Libanon.

- Vi vil at alle de religiøse gruppene skal få lik representasjon i regjeringen, sier Raymond Khatta.

SKILT MED PIGGTRÅD: I dag var det bare et piggtrådgjerde mellom Hizbollahs svartkledde tenåringer og over 300.000 Hariri-tilhengere.
- IKKE REDDE: - Selv om vi ikke ønsker det er vi ikke redd for noen borgerkrig, sier de sjiamuslimske ungdommene. De vil krever de samme rettighetene som de andre religiøse gruppene i landet.
KREVER MER MAKT For 76 dager siden forlot Hizbollah regjeringslokalene og okkuperte sentrum i Beirut istedenfor. Siden det har den libanesiske hovedstaden vært lammet både finansielt og politisk.
PASSER PÅ: Militære gjør alt de kan for å unngå sammenstøt og de har satt opp store piggtrådgjerder mellom de to gruppene.