Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi gir oss ikke før vi har svaret

Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman vil iverksette all den forskning som skal til for å komme til bunns i giftolje-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi står overfor ei gruppe mennesker som har all grunn til å være bekymret. Både plagene i seg selv og uvissheten om hva som er årsaken til helseskadene, er belastende. Her trengs det nok ytterligere forskning og undersøkelser, sier Norman til Dagbladet.

- Vil du sørge for at nødvendig forskning blir satt i gang?

- Det vil skje. Det kan jeg love. Denne saken er svært alvorlig. Vi har ei gruppe mennesker med overhyppighet av sykdom. Mulige årsaksforhold mellom turbin- og hydraulikkoljer og skadene de eksponerte har pådratt seg, må kartlegges, sier arbeids- og administrasjonsministeren, og understreker:

- Vi kommer ikke til å gi oss før vi har svaret.

Yrkesskadetrygd

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har frist på seg til neste uke for å levere en foreløpig rapport etter hastegranskingen som ble iverksatt på bakgrunn av Dagbladets artikkelserie.

- Den rapporten kommer neppe til å gi de helt klare svarene. Derfor blir det viktig med ny forskning som kan gi økt kunnskap, sier Victor Norman.

Statsråden vil ikke ta stilling til spørsmålet om eventuell økonomisk oppreisning for de mange oljeskadde.

- Sosialdepartementet må ta stilling til spørsmålet om yrkesskadetrygd for denne gruppa, når den tid kommer. Men det vi måtte finne ut i våre undersøkelser, vil selvfølgelig være høyst relevant i forhold til en slik oppreisning, sier Norman.

Sterke reaksjoner

Dagbladet kontaktet arbeids- og administrasjonsministeren etter at både SV, Ap og Frp hadde varslet krav om giftoljegransking. SV-representant Olav Gunnar Ballo sendte et brev til helseminister Dagfinn Høybråten hvor han ber om at regjeringen må ta initiativ til kartlegging av giftoljenes skadeeffekter. Helseministerens kontor videresendte spørsmålet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Flere hundre skadde arbeidstakere har meldt seg etter Dagbladets artikkelserie siste måned. Det har fått flere politiske partier til å reagere.

- Dagbladet har dokumentert massivt at arbeidstakere er blitt skadd av hydraulikkolje. Nå må politikerne på banen for å iverksette en vitenskapelig dokumentasjon i tillegg. Jeg vil drøfte tiltak for mer forskning med mine kolleger i komiteen. Og vi må satse offensivt for å unngå en tilsvarende situasjon som pionerene blant Nordsjø-dykkerne har opplevd. De har kjempet i 20- 30 år til stor belastning, sier Ap-representant og nestleder i helse- og sosialkomiteen, Bjarne Håkon Hanssen.

John I. Alvheim (Frp), leder i helse- og sosialkomiteen, vil også ta opp giftoljeskandalen i Stortingets spørretime.

MÅ KARTLEGGES: - Mulige årsaksforhold mellom turbin- og hydraulikkoljer og skadene de eksponerte har pådratt seg, må kartlegges, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman. Han vil til bunns i giftoljeskandalen.
MÅ SATSE: - Nå må politikerne på banen, sier Bjarne Håkon Hanssen (Ap), nestleder i helse- og sosialkomiteen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media