Vi gir stadig mindre til verdens fattige

- Folk er lei av å se svarte mennesker som sulter, sier Vidar Jøssang i Røde Kors

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samlet sett har vi aldri vært rikere. Likevel er nordmenns giverglede i ferd med å skrumpe inn. Vi ga mindre til de fem største hjelpeorganisasjonene i 2006 enn i begge årene før, skriver Dagsavisen.


Stor nedgang

Summen av private pengegaver til nødhjelp og bistand er 314 millioner kroner lavere enn i 2005. Også i 2004 var nordmenn betraktelig rausere. Da ga vi 138 millioner mer enn vi gjorde i fjor. Denne nedgangen har skjedd parallelt med en økonomisk utvikling som burde resultert i det motsatte: en rekordlav renteutvikling og en lønnsvekst på over 12 prosent, ifølge Statistisk Sentralbyrå.


- Fælt

2006 produserte ingen voldsomme enkeltkatastrofer som tsunamien i 2004 eller jordskjelvet i Pakistan 2005, men Røde Kors minner om at krisen i Darfur var verre enn noen gang, samtidig som behovet for nødhjelp var prekært også andre steder i Afrika.

- Det er fælt å si det, men folk er lei av å se svarte mennesker sdom sulter der. De politiske forholdene med mye korrupsjon gjør at folk heller ikke stoler på at pengene går dit de skal, sier markedssjef Vidar Jøssang i Røde Kors til Dagsavisen.

SVIKTENDE GIVERGLEDE: 2006 ble et mørkt år for de fem største hjelpeorganisasjonene i Norge. Alle merket markant nedgang i pengegaver fra privatpersoner. Foto: BED ZILWA / AP
SVIKTENDE GIVERGLEDE: 2006 ble et mørkt år for de fem største hjelpeorganisasjonene i Norge. Alle merket markant nedgang i pengegaver fra privatpersoner. Foto: BED ZILWA / AP Vis mer