Vi gjør alt selv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har levd så lenge med Ikea-prinsippet at vi knapt reagerer på at alle produsenter av varer og tjenester får oss forbrukere til å gjøre stadig mer selv. Vi bestiller våre flyreiser og hoteller og utfører det aller meste av bankenes tjenester. For ikke å snakke om selvbetjeningsprinsippet i alle butikker. Vi sørger for at møbelindustrien, reiselivsbransjen og finansnæringen får redusert sine kostnader. De trenger ikke lenger så mange ansatte. I NHO heter det at bedriftene bedrer sin produktivitet og sin konkurranseevne. Det siste nå er at kundene på Ikea selv skanner strekkoden på sine varer, taster bekreftende på en skjerm, stikker bankkortet inn i en sprekk og smetter ut av hallen med sine varer foran lange køer av sinker. Kassadamer og -menn er nå en truet art.

Bør Børsons tid er definitivt forbi. Butikker med disk er blitt verneverdige. Jeg har nostalgisk glede av å gå på Grünerløkkas polutsalg, hvor vi ennå stiller oss opp etter hverandre og med beste skjønn vurderer hvilken kø som vil gå raskest unna. Framme ved disken møter vi Europas beste kompetanse på hvilke viner vi bør velge. Kanskje hadde det gått fortere med selvbetjening. Men hadde vi fått bedre vin?

I stedet lærer vi oss strategier for å kapre den ene, unge betjent som er å se i lagerhallen. Men hun har annet å gjøre enn å betjene oss. Vi skulle gjerne spurt om utsalget har en bestemt vare. Vi skulle spurt hvor ditt og datt befinner seg. Vi skulle gjerne hørt fra en faglig, kyndig, ekspeditør med målebånd rundt halsen og livslang erfaring med herreklær om jakka sitter pent over skuldrene. Men han har gått av med AFP.

I den nye tid må vi stole på oss selv. Vi finner ut av ting ved hjelp av Internett og tastetrykk. Vi er ikke lenger prisgitt Bør. Vi erstatter ansatte uten å tenke over det. Som forbrukere er vi ikke fagorganisert. Vi krever lav pris, men ikke kompensasjon for betydelig bruk av egen tid. Det var det gamle Ingvar Kamprad skjønte først.