Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi gjør det fordi vi kjeder oss

Norske ungdommer driver med ny Facebook-trend kalt «planking». - Skremmende, mener forsker.

PLANKING: Planking går ut på å legge seg flatt på magen med armene mot kroppen på uvanlige og noen ganger farlige steder. Man tar bilde av situasjonen og deler det gjennom sosiale medier. Her ligger en norsk ungdom på et skilt flere meter over bakken. Alle foto: Facebook
PLANKING: Planking går ut på å legge seg flatt på magen med armene mot kroppen på uvanlige og noen ganger farlige steder. Man tar bilde av situasjonen og deler det gjennom sosiale medier. Her ligger en norsk ungdom på et skilt flere meter over bakken. Alle foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ny dag, nye muligheter! La oss alle gå ut å knipse noen bilder i vår flotte norske natur» oppfordrer gruppen Planking Norway på Facebook.

Den nye trenden «planking» har kommet til Norge.

To typer planking Det går ut på å legge seg helt flat på merkelige plasser og deretter poste et bilde av det på sosiale nettsted som Facebook.

- Det er to forskjellige aktiviteter. Det er moroplanking som går ut på å ta et morsomt bilde, og så er det ekstremplanking som handler mer om å planke på vågale steder og høyder, sier Anders Bidne til Dagbladet.

Han er en av de over 900 nordmennene som er med i Planking Norway.

En døde Aktiviteten startet i Australia, der medlemstallet er på over 100 000. Medlemstallet fortsetter å skyte til værs, til tross for at plankerne fikk sitt førte dødsoffer i går.

Acton Beale (20) fra Brisbane falt ned fra syvende etasje etter å ha forsøkt å planke på rekkverket på sin egen balkong.

Men de norske ungdommene som driver med aktiviteten bedyrer at de fokuserer på sikkerhet, og har lagt ut regler, der det blant annet oppfordres til å vurdere sikkerheten og aldri utsette seg for unødig risiko.

- Fokuserer på det morsomme - Vi fokuserer ikke på farlige steder. Vi tenker på hva som er morsomt, og gjør ikke noe som er farlig. Det er ikke morsomt om man kan falle fra sjuende etasje, men om man gjør det et sted man ikke kunne tenke seg det, sier Kristian Hauff, en av de som grunnla Planking Norway.

- Det er spesielt om folk ikke skjønner hva som skjer. Så blir det en flau og morsom situasjon, forklarer Hauff videre.

- Hvorfor startet dere med dette?

- Vi ble bare inspirtert av siden fra Australia, og så ble det jo mer blest om det da det sto i mediene, sier Hauff.

Han får støtte fra Adrian Stenvik:

- Kjedet oss - Vi kjedet oss og gjør det for moro skyld. Det handler om å gjøre det morsomt og ikke høyest. Vi har ingen planer om å holde på som i Australia. De har nok tatt det litt for langt. Vi er ikke i nærheten engang, sier Stenvik til Dagbladet.

På et av bildene på Facebook-siden ligger han sammen med Anders Bidne på et rekkverk over et garasjeanlegg flere meter over bakken.

- Jeg driver mest med moroplanking, og det er nok det mest ekstreme jeg har gjort. Det var litt spontant, men det var ikke den verste høyden. Jeg hadde fått vondt, og ikke mer. Jeg ville ikke gjort det om det var døden om man falt ned på feil side, sier Bidne.

De tre mener det er synd at aktiviteten har fått sitt første offer.

- Det er veldig synd, men samtidig har det skjedd dødsfall i de fleste idretter. Vi mener det er viktig med sikkerhet, sier Bidne til Dagbladet.

Politiet advarer Politioverbetjent Geir Tveit ved forebyggende enhet på Grønland politistasjon advarer mot trenden.

- Dette er jo alt fra lek og moro til farlig galskap. Jeg tenker umiddelbart Jackass når jeg får høre om dette, og man ser jo allerede at det har vært et dødsfall, og det viser jo hvor galt det kan bli, sier Tveit til Dagbladet.

Etter det han kjenner til er ikke denne type aktivitet noe de hittil har hørt noe om.

- Jeg vil advare mot dette, og jeg kan ikke si at dette er noe positivt. Det er jo alt fra å legge ut seg selv ligge langflat i fin natur til galskap på rekkverk, togskinner og oppå biler. Begrensningen er ikke der om man blir gale nok, mener Tveit.

Han vil oppfordre folk å vise sunn fornuft, og håper ingen blir presset til det.

- Det jeg frykter er at dette kan være noe man utfordrer hverandre på, og da er man på ville veier. Jeg håper ingen blir presset til å gjøre dette.

- Skremmende Ungdomsforsker Reidun Follesø ved Universitetet i Nordland mener Facebook-fenomenet er skremmende, og mener fenomenets popularitet har å gjøre med ungdommers behov til å oppsøke risiko og være synlig.

- Jeg tror ikke dette er så annerledes enn når vi andre også vil utfordre grensene selv om det er mer ekstremt og mer farlig. Man ser jo det samme i risikosporter uten å stille for mange spørsmål, sier Follesø til Dagbladet.

- Facebook gjør det mer synlig, og det kan handle om at man får oppmerksomhet og kanskje det er tøft, spør hun seg.

Follesø, som er forskningsleder på prosjektet Ungdom i sveven, tror man gjerne vil prøve å overgå hverandre.

- Ungdom har mer eller mindre alltid oppsøkt og våget ulovlige og farlige ting. Det oppleves som noe kult. Før var det kanskje bare den nærmeste gjengen du måtte overgå, men nå er synligheten større. Det er ikke lengre bare de nærmeste du konkurrerer med, men hele verden, sier Follesø.

Hun tror Facebook er med å presser grensene enda lengre.

- Det handler nok også litt om ungdommers udødelighet. De er i en fase i livet som man mer enn senere tenker at man kommer til å leve for bestandig, mener Follesø.

- DET MEST EKSTREME: Her ligger Adrian Stenvik og Anders Bidne på et rekkverk over et garasjeanlegg. - Det er nok den mest ekstreme plankingen jeg har gjort. Det var litt spontant, men det var ikke den verste høyden, sier Bidne.
- DET MEST EKSTREME: Her ligger Adrian Stenvik og Anders Bidne på et rekkverk over et garasjeanlegg. - Det er nok den mest ekstreme plankingen jeg har gjort. Det var litt spontant, men det var ikke den verste høyden, sier Bidne. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media