-Vi gjør friske folk syke

- Tida bør brukes på folk som er syke, istedenfor å sykeliggjøre friske mennesker. Det er altfor lett å ty til reseptblokka, sier professor i sosialmedisin Steinar Westin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener legemiddelindustrien altfor ofte setter dagsordenen.

Utspillet kommer etter at Dagbladet i går skrev om «pilleboomen» i Norge.

- Det tar mye tid og krefter å behandle alle med et litt høyt kolesterolnivå eller et lett forhøyet blodtrykk. Allmennpraktikeren støtter seg på anbefalinger fra spesialistene. Dessverre er det vanskelig å finne habile spesialister, sier Steinar Westin.

I tillegg til sin professorgjerning ved NTNU i Trondheim jobber han i felten som allmennpraktiker.

- Risikotenkning skremmer friske folk og gjør dem til pasienter, sier Westin.

Gitt opp

Westin mener politikerne også må ta sin del av ansvaret for det høye medisinforbruket.

- Utgangspunktet for å forebygge sykdom bør være det vi faktisk vet om kosthold og livsstil. Problemet er at vi har en ernæringspolitikk som prioriterer det stikk motsatte.

Politikerne har gitt opp og setter ned prisen på kjøttvarer, samtidig som de stive prisene på frukt og grønnsaker opprettholdes.

De to aktuelle departementene bør begynne å snakke sammen igjen, sier Westin.

Urealistisk

Forsker og allmennpraktiker Irene Hetlevik tok doktorgrad på hvordan leger forebygger hjerte- og karsykdommer i fjor.

- Mange retningslinjer lages av spesialister. Ofte er de helt urealistiske. Grensa for det som er unormalt, flytter seg hele tida. Har du et kolesterolnivå over 6,5, trenger du oppfølging og eventuelt medisiner, mener ekspertene. Problemet er bare at dette gjelder en million nordmenn og vil ta en femtedel av den tida vi har til pasientkonsultasjoner.

Det kan være at legene blir så opptatt av de friske at tilbudet til de syke ikke blir godt nok, sier Hetlevik.

Spriker

Hetlevik har forsket på hvordan anbefalinger på forebygging av hjerte- og karsykdom følges i Sør- og Nord-Trøndelag. Avstanden mellom det som anbefales og det som gjøres, er stor.

- Noen vil hevde at dette skyldes at det er mange udugelige allmennleger, men det kan like gjerne være at det er umulig å følge pasientene opp etter boka, sier hun.

Benekter

- Forbruket av legemidler i Norge er ikke høyt sammenliknet med i andre land.

Det sier direktør Helge Lund i Legemiddelindustriforeningen. Han viser til at nordmenn bare bruker 65 prosent av det svenskene gjør når det gjelder reseptbelagte og reseptfrie legemidler, målt i doser.