- Vi gjør ikke nok for sårbare barn i Norge

Lovverket er godt, men politikken svikter, mener Redd Barna.

MANGLER: Det mangler vilje til å etterleve lovverket overfor enkelte grupper av barn, sier Thale Skybak, nestleder i Redd Barnas Norgesprogram.  Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
MANGLER: Det mangler vilje til å etterleve lovverket overfor enkelte grupper av barn, sier Thale Skybak, nestleder i Redd Barnas Norgesprogram. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I år er det 25 år siden FNs barnekonvensjon ble vedtatt. I den forbindelse har Redd Barna gjennomgått alle merknader som FNs barnekomité gjennom årene har kommet med om Norges oppfølging av rettighetene i konvensjonen.

Konklusjonen er at Norge i stor grad har det juridiske på stell. Men det er ikke nok, mener organisasjonen.

- Norge er et godt land for barn å bo i, og deres juridiske rettigheter er godt ivaretatt. Men det mangler vilje til å etterleve lovverket overfor enkelte grupper av barn, sier Thale Skybak, nestleder i Redd Barnas Norgesprogram.

Problemområder I sin nye rapport identifiserer Redd Barna flere problemområder hvor FNs barnekomité gjentatte ganger har kritisert Norge, men hvor problemene ennå ikke er løst.

Ett av problemene har vært behandling av asylbarn.

- Der har vi fått gjentatt kritikk som ikke er blitt fulgt opp, blant annet om bo- og omsorgssituasjonen til enslige mindreårige asylsøkere, sier Skybak til NTB.

Enslige mindreårige asylsøkere kan bli boende flere år på asylmottak mens de venter på endelig vedtak. Men til tross for at de er i Norge alene, får de ikke oppfølging av barnevernet, som norske barn ville fått. Utlendingsmyndighetene har omsorgsansvaret alene, påpeker Redd Barna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer